Глава МВС Сербії категорично відкинув вимоги ЄС щодо розширення, включно з санкційними

Четвер, 13 жовтня 2022, 14:39

Сербія не визнає Косово, не відмовиться від сербів у Боснії та Герцеговині і не запровадить санкції проти Росії.

Про це заявив у середу міністр внутрішніх справ країн Александр Вулін, реагуючи на останній звіт про розширення ЄС, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

У звіті, опублікованому в середу, йдеться, що Сербія має приєднатися до зовнішньої політики блоку та посилити свою відданість реформам.

Виступаючи перед журналістами у Белграді, Вулін не без іронії зазначив, що всеосяжний звіт щодо країни можна було б резюмувати в кількох пропозиціях про те, що Сербію прямо просять виконати ці три вимоги.

"Але ми не визнаємо так зване Косово, ми не відмовимося від Республіки Сербської (сербське утворення в Боснії та Герцеговині) і не вводитимемо санкції проти Росії", - сказав він.

"Не будемо (цього робити. - Ред.), поки нами керує останній вільний лідер у Європі, президент усіх сербів Александр Вучич", - додав він.

Сам Вучич виступив із більш виваженими коментарями на спільній пресконференції з послом ЄС Еммануелем Жоффре, заявивши, що тиск ЄС на Сербію "продовжить коливатися, одного разу це будуть санкції проти Росії, іншого разу - Косово".

"Але наше завдання - бути сильними та відданими реформам. Ми продовжуватимемо працювати на нашому європейському шляху, можливо, ми зможемо щось змінити, можливо, ні", - сказав президент Сербії.

Єврокомісія та держави Європейського союзу стурбовані тим, що Сербія не приєднується до спільних рішень ЄС стосовно Росії, і наголошують, що це – умова приєднання до ЄС.

Утім, єврокомісар з питань розширення Олівер Варгеї наголосив, що ЄС не може офіційно призупинити переговори про вступ Сербії до ЄС через цю проблему.

Поза тим, у звіті 2022 року Єврокомісія рекомендувала надати Боснії статус кандидата попри обмежений поступ у виконанні критеріїв.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: