У Британії розслідують побиття гонконгського активіста на території консульства КНР

фото
Понеділок, 17 жовтня 2022, 19:34

Поліція Британії розслідує заяву про побиття активіста, що виступає за демократичний режим у Гонконгу, на території китайського консульства в Манчестері в неділю.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на BBC.

У неділю кількадесят активістів з Гонконгу зібралися біля будівлі консульства Китаю з плакатами, які критикували політику Комуністичної партії КНР.

Через деякий час із консульства вийшли щонайменше вісім чоловіків, частина з яких була в шоломах і захисних жилетах. Один із протестувальників заявив BBC, що ці люди затягли його всередину консульства й побили.

Сутичці запобіг британський поліцейський, який зайшов у консульство і забрав активіста. "Безглуздя якесь. Вони (нападники) не мали б так чинити. У нас повинна бути свобода говорити все, що ми хочемо, тут (у Великій Британії)", – сказав постраждалий.

 
Фото: Reuters

Представниця китайського консульства своєю чергою заявила, що протестувальники "повісили образливий портрет китайського президента на головному вході".

"Це було б нетерпимо і неприйнятно для будь-яких дипломатичних і консульських представництв будь-якої країни. Тому ми засуджуємо цей прикрий акт з рішучим обуренням та рішучим спротивом", – додала вона.

У поліції Манчестера сказали, що наразі триває розслідування інциденту "для з'ясування всіх обставин".

Протест біля китайського консульства відбувся в той же день, коли в Пекіні розпочався з'їзд Комуністичної партії. На ньому, як очікується, генеральний секретар Центрального комітету КПК і фактичний лідер Китаю Сі Цзіньпін буде переобраний на третій термін.

Сі Цзіньпін виступив за силове придушення продемократичних протестів у Гонконгу у 2019-2020 роках та ініціював закон, що фактично заборонив гонконгцям виступати проти Китаю та суттєво обмежив свободу слова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: