У Словенії жінка вперше може стати президентом - опитування

Середа, 19 жовтня 2022, 08:44

Незалежна кандидатка, яку підтримує "Пірати" і "Зелені", швидше за все, виграє у другому турі виборів президента Словенії і стане першою жінкою-президентом.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Словенія готується до виборів нового президента в неділю, а чинний президент Борут Пахор не балотується через обмеження за термінами.

Опитування показують, що жоден кандидат не набере більше ніж 50% голосів у першому турі, що робить ймовірним другий тур між двома кандидатами, попередньо запланований на 13 листопада.

У першому турі правоцентристський кандидат Анже Логар від Словенської демократичної партії колишнього прем'єр-міністра Янеза Янші (SDS-EPP) лідирує в опитуваннях з підтримкою 30% виборців.

За Логаром слідує безпартійна Наташа Пірц Мусар, яка підтримується Словенською піратською партією та СМС (Європейські зелені, опитування показало 27% підтримки).

Мусар і Логар можуть вийти в другий тур. Мусар стане першою жінкою-президентом Республіки Словенія у разі обрання.

Проте кандидат від соціал-демократів Мілан Брглез, якого підтримує ліберальний прем'єр-міністр Роберт Голоб (GS, Renew Europe), може набрати 18% голосів і все ще може пройти у другий тур.

Наташа Пірц Мусар за опитуваннями у другому турі переможе будь-якого з двох партійних кандидатів, тоді як невідомо, хто переможе, якщо до другого туру потраплять Логар та Брглез.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: