Захарова вважає "показовою розправою" затримання росіян, звинувачених у порушенні санкцій США

Четвер, 20 жовтня 2022, 18:16

Речниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова вважає, що затримання росіян Юрія Орєхова та Артема Усса через порушення санкцій США є "показовою розправою" для залякування бізнесменів.

Як повідомляє "Європейська правда", таке Захарова сказала на брифінгу в четвер.

За її словами, справа проти Орєхова та Усса є частиною "розгорнутої Вашингтоном масштабної кампанії із захоплення росіян", до яких є "претензії". Вона додала, що у Штатах на росіян чекає "гарантоване засудження американською каральною юстицією" на тривалі строки, а "полювання за російськими громадянами" розширюватиметься.

"У межах фактичної залученості Вашингтона в ситуацію в Україні в якості сторони конфлікту в наявності ще одна спроба влаштувати показову розправу, щоб залякати ділові кола в Росії та за кордоном", – цитує речницю МЗС Росії видання РБК.

Нагадаємо, напередодні міністерство юстиції США оголосило обвинувачення п’ятьом громадянам Росії за ухиляння від американських санкцій, пов’язаних із торгівлею нафтою та закупівлею американських військових технологій.

У справі фігурують Юрій Орєхов, Світлана Кузургашева, Тімофєй Тєлєгін, Серґєй Туляков і Артем Усс, якого російські ЗМІ називають сином губернатора Красноярського краю Олександра Усса і засновником компанії "Сібуголь".

Орєков був заарештований в Німеччині, а Артем Усс – в Італії. Американський Мін’юст заявив, що домагатиметься екстрадиції обох до Сполучених Штатів. У разі визнання обвинувачених винними їм загрожує максимальне покарання у вигляді позбавлення волі строком до 30 років.

Крім того, міністерство фінансів США запровадило санкції проти Юрія Орєхова та двох його компаній, які закуповували військові та сенситивні технології подвійного призначення у виробників зі США та постачали їх російській стороні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.