Литовський суддя пропонує альтернативний шлях вигнання Росії з ООН

П'ятниця, 21 жовтня 2022, 17:00

Литовський суддя Дайнюс Жалімас, колишній глава Конституційного суду Литви (2014-2020) та декан факультету права Університету Вітаутаса Магнуса, вважає, що за наявності політичної волі є шлях відсторонити Росію від голосувань у Раді безпеки ООН в обхід її вето.

Про це він заявив на конференції "Міжнародне право проти геноциду", яку проводить у Берліні Центр ліберальної сучасності (LibMod).

Жалімас нагадав, що є потреба подолати проблему щодо покарання Росії за геноцид, пов’язану з правом Росії накладати вето на рішення Ради безпеки ООН. Однак, на його думку, світова спільнота має швидкий шлях відсторонення Росії від голосувань у Радбезі.

"Будь-які зміни (у роботі Радбезу) мають схвалювати постійні члени ООН, тобто включаючи РФ - тобто цього не буде. Але є й інші шляхи, щодо яких вже є прецеденти в ООН", - запевнив він.

У якості першого варіанта дій він назвав так званий "китайський прецедент", за яким свого часу місце в РБ ООН перейшло від уряду Тайваню до материкового Китаю. Детально про це читайте у статті "Як позбавити агресора права вето у Раді безпеки, і не тільки". Однак, на переконання литовського судді, є також інший варіант.

"Був другий випадок в історії ООН – це прецедент Південно-Африканської Республіки, коли Генасамблея ООН просто не визнала представників держави, яких спрямували до ООН, вирішивши, що вони не представляють народ (зокрема, через апартеїд)", - розповів Дайнюс Жалімас.

"І зараз питання в тому, щоб мати політичну волю вчинити з Росією так само. Фактично РФ можна викинути з ООН через невизнання її представників, тобто представників уряду, рішенням Генасамблеї", - наголосив литовець.

Український депутат, глава комітету у міжнародних правах Олександр Мережко, що брав участь у заході, наголосив, що Україна також вважає необхідним знайти шлях для позбавлення РФ її особливих повноважень у ООН. "Росія неналежно посіла своє місце в ООН і в Радбезі. Ми не визнаємо її членом ООН", - заявив депутат.

Читайте також статтю "Два шляхи вигнати Росію з ООН"

"Європейська правда" є інформаційним партнером конференції "Міжнародне право проти геноциду". Запрошуємо вас до перегляду трансляції цієї події з Берліна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: