Ердоган запропонував закріпити в конституції право жінок носити хіджаб у держзакладах

Неділя, 23 жовтня 2022, 17:47

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган запропонував винести на референдум питання закріплення в конституції країни права жінок носити хіджаб на державній службі, в школах і університетах.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euronews.

Раніше глава опозиційної Республіканської народної партії Туреччини Кемаль Киличдароглу запропонував ухвалити закон, який гарантуватиме право жінок носити хіджаб.

"Якщо у вас є сміливість, давайте, давайте винесемо це на референдум. Нехай народ вирішить", – відповів на це Ердоган у телевізійному зверненні в суботу.

Киличдароглу своєю чергою відкинув ідею референдуму, звинувативши Ердогана в "наслідуванні" угорського правого прем’єр-міністра Віктора Орбана.

На тлі парламентських і президентських виборів, що мають відбутися на початку 2023 року, в Туреччині розгорілася нова дискусія щодо носіння хіджабу жінками.

Туреччина скасувала заборону на хіджаби для жінок-військовослужбовців

Від заснування Турецької Республіки у 1922 році вона в конституції проголосила себе світською країною, де носіння хіджабу в державних установах було заборонене через закріплений в конституції світський характер держави.

У липні 2008 року конституційний суд Туреччини відхилив спробу партії Ердогана скасувати заборону на носіння хустки в університетах на тій підставі, що вона є антисекулярною. Але уряд Ердогана у 2013 році сам зняв обмеження на носіння хіджабу.

Турецький президент часто зображує себе захисником мусульман, які становлять більшість населення країни, від світських "еліт", припускаючи, що без нього такі "досягнення", як скасування обмежень на носіння хіджабу, будуть поставлені під загрозу.

У липні минулого року влада Туреччини розкритикувала рішення суду Європейського союзу дозволити роботодавцям забороняти носіння хусток на робочих місцях, заявивши, що це "удар з прав мусульманських жінок" і "додасть легітимність расизму".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: