Венеційська комісія розкритикувала зміни в конституцію Білорусі, схвалені на "референдумі"

Понеділок, 24 жовтня 2022, 18:43

Комісія Ради Європи "За демократію через право" (Венеційська комісія) в понеділок опублікувала фінальний висновок щодо відповідності конституційної реформи в Білорусі, ініційованої режимом Аляксандра Лукашенка, стандартам організації.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Венеційська комісія дійшла висновку, що конституційні зміни, схвалені в Білорусі на референдумі 27 лютого 2022 року, були ухвалені з порушенням базових демократичних принципів і поглибили незбалансованість повноважень різних гілок влади, сприяючи функціонуванню авторитарного режиму.

"З огляду на численні процедурні, змістовні та структурні недоліки конституційної реформи, цілісний перегляд всієї конституції видається необхідним за умови відновлення умов для вільного і плюралістичного громадського обговорення та чесного народного волевиявлення", – зазначає Венеційська комісія у висновку.

Там зазначається, що в конституцію Білорусі були внесені спірні положення: приміром, принцип демократії вкладається в межі "ідеології білоруської держави" з обов'язковою історичною політикою. Оскільки ці поняття не є чітко визначеними, вони можуть бути використані для обмеження демократичних свобод.

Незважаючи на окремі позитивні доповнення (наприклад, щодо положення про захист персональних даних), в цілому зміни до конституції Білорусі "відкривають можливість для свавільного обмеження реалізації основоположних прав і свобод".

Також Венеційська комісія розкритикувала референдум, організований режимом Лукашенка для схвалення змін до конституції. "Початок агресії Російської Федерації проти України через територію Білорусі та за активної участі її влади, за кілька днів до референдуму, ще більше підірвав легітимність процесу", – підкреслюється у висновку.

Нагадаємо, за даними режиму Лукашенка, понад 65% білорусів підтримали проєкт нової конституції. Вона передбачає створення нового органу – Всебілоруських народних зборів (ВНЗ), який матиме право відправляти у відставку президента, а також визнавати результати виборів.

Довгий час вважалося, що нова конституція відкриває політичний транзит – Александр Лукашенко покине президентську посаду, але очолить ВНЗ. Втім, згодом виявилося, що нова конституція "обнуляє" попередні президентські каденції Лукашенка, а також дозволяє йому поєднувати посади президента та голови ВНЗ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: