У Норвегії арештували бразильського вченого: спецслужби вважають, що він насправді росіянин і шпигун

Вівторок, 25 жовтня 2022, 15:29

Громадянин Бразилії був заарештований в Норвегії за підозрою в тому, що він перебуває в країні під фальшивим ім'ям і посвідченням особи, а насправді є росіянином і працює на російську розвідку.

Про це повідомляє норвезький телеканал NRK, пише "Європейська правда".

Правоохоронці затримали чоловіка по дорозі на роботу в місті Тромсе в понеділок вранці. У вівторок його доставили до будівлі суду.

Норвезька спецслужба PST вважає, що ця людина є так званим "нелегалом", тобто людиною, яка побудувала свою ідентичність як звичайний громадянин, в той час як він спокійно працює на іноземну розвідку.

"Ми попросили вислати з Норвегії бразильського дослідника з Університету Тромсе, норвезького арктичного університету, оскільки вважаємо, що він представляє загрозу фундаментальним національним інтересам", - заявила помічниця керівника PST Хедвіг Мое.

PST вважає, що цей чоловік насправді є громадянином Росії, який виконує завдання для Росії під прикриттям Бразилії.

Це перший випадок, коли PST заарештувала когось, кого вони вважають "нелегалом" в Норвегії. Чоловік приїхав до Норвегії за дослідницьким завданням в Університеті Тромсе восени 2021 року. Тут він, серед іншого, досліджував північний регіон та гібридні загрози.

"PST занепокоєна тим, що він міг отримати доступ до мережі та інформації про політику Норвегії у північному регіоні. Навіть якщо ця мережа або інформація по крупицях не становить загрози для безпеки королівства, ми стурбовані тим, що інформація може бути використана Росією", - пояснили в спецслужбі.

Нагадаємо, у норвезькому районі Нордланд затримали двох росіян, які займалися зйомкою військових об’єктів.

Протягом останніх тижнів у Норвегії було заарештовано та затримано декілька громадян Росії з безпілотниками. У зв'язку з санкціями проти Росії, російським громадянам заборонено керувати безпілотниками на норвезькій території.

Служба безпеки поліції, PST, минулого тижня перебрала на себе національну відповідальність за розслідування цих справ.

Неофіційно повідомлялося, що один із затриманих, можливо - син близького соратника президента Росії Владіміра Путіна.

Через підозрілий дрон на кілька годин закривали аеропорт Бергена. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: