Три німецькі фрегати можуть залишитись у водах Норвегії для захисту енергетичної інфраструктури

Середа, 26 жовтня 2022, 14:37

Три німецькі фрегати, які зараз задіяні у навчаннях союзників біля берегів Норвегії, можуть залишитися там для додаткового нагляду за безпекою норвезьких нафтових і газових видобувних платформ.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє NRK.

Навчання "Хеймдалль" за участі німецьких та норвезьких військових проходять у морі біля узбережжя регіону Нурланн, що в центрально-північній частині країни. У них задіяні флот та сили протиповітряної оборони. 

Столтенберг розповів, як НАТО планує реагувати на гібридні атаки проти союзників

Від Німеччини беруть участь три фрегати - "Рейнланд-Пфальц", "Мекленбург-Передня Померанія" та "Шлезвіг-Гольштейн". Німецька сторона запропонувала партнерам, щоб кораблі і після навчань залишалися у цьому районі для патрулювання довкола нафтогазової інфраструктури, розповіли у Міноборони Норвегії. 

Відколи Росія майже припинила постачання газу до більшості країн Європи, головним постачальником природного газу стала Норвегія. Це підвищує ризики того, що норвезька інфраструктура для видобутку енергоресурсів може зазнати атак, і після диверсій на трьох гілках "Північного потоку" такі побоювання виглядають обгрунтованими. Серед інших, таку думку висловив і колишній головнокомандувач армії Норвегії Сверре Дізен. Норвегія одразу після інцидентів посилила нагляд за своїм континентальним шельфом. 

На початку жовтня, невдовзі після інцидентів на "Північних потоках", британський фрегат приєднався до норвезьких суден для патрулювання Північного моря поруч з газопроводами.

Нагадаємо, європейські країни вважають витоки газу на гілках російського газопроводу, що стались 26 вересня, наслідком умисних дій. Президент США Джо Байден назвав пошкодження російських газогонів "Північний потік-1" та "Північний потік-2" свідомим актом диверсії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: