Екоактивісти, які приклеїлися до "Сікстинської Мадонни", завдали музею Дрездена збитків на 12 тисяч євро

Середа, 26 жовтня 2022, 19:42

Екоактивісти з групи "Останнє покоління" ("Letzte Generation") завдали шкоди Дрезденській картинній галереї старих майстрів на суму в майже 12 тисяч євро. 

Про це в середу, повідомили кілька німецьких ЗМІ, пише "Європейська правда" з посиланням на DW.

23 серпня активісти на знак протесту приклеїлися руками до рами "Сікстинської Мадонни" Рафаеля - найвідомішої та знакової картини Дрезденської галереї. 

Кліматичні активісти приклеїли себе до крісла спікера парламенту Британії

Тим самим вони завдали пошкодження золотій рамі, вартість якої оцінюють у 250 тисяч євро. Сама ж картина, покрита склом, під час акції не постраждала.

Витрати на реставрацію рами склали близько 5 тисяч євро. Крім того, тимчасове закриття галереї старих майстрів призвело до того, що музей втратив близько 7 тисяч євро доходу.

Проти активістів порушили дві справи: одну - за кримінальне правопорушення, іншу - за адміністративне. 

Розслідування займе ще деякий час, заявив представник прокуратури Дрездена. 

Суму збитків, найімовірніше, стягнуть з винних, яким, крім цього, загрожують тюремні строки або великі штрафи. При цьому екоактивісти оголошені в Дрездені персонами нон ґрата. Їм заборонили відвідувати 15 музеїв Державних художніх зібрань.

У виставкових залах і музеях Дрездена посилили контроль: відвідувачам заборонили брати з собою всередину сумки та верхній одяг. Крім того, для охорони залу, де виставлена "Сікстинська Мадонна", найняли додаткових співробітників.

Як повідомлялося, німецькій активістці, яка вилила пюре на картину Моне в Лейпцигу, загрожує три роки ув'язнення.

Ще раніше протестувальники, що називають себе екоактивістами групи Just Stop Oil, облили томатним супом картину Вінсента Ван Гога "Соняшники" в Національній галереї в Лондоні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: