Вірменія пропонує демілітаризовану зону навколо Карабаху і на вірмено-азербайджанському кордоні

Четвер, 10 листопада 2022, 10:44

Вірменія запропонувала Азербайджану створити створити демілітаризовану зону навколо Карабаху та на вірмено-азербайджанській прикордонній лінії.

Про це на засіданні уряду у четвер заявив прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, пише "Європейська правда" з посиланням на вірменське видання Aysor.

"На тристоронній зустрічі в Сочі 31 жовтня я представив пропозицію влади Нагірного Карабаху про створення навколо Нагірного Карабаху демілітаризованої зони з міжнародними гарантіями, внаслідок чого Нагірний Карабах не матиме потреби в армії оборони такого масштабу", - сказав Пашинян.

За його словами, ця пропозиція все ще чинна.

"Я виступив також із пропозицією створення демілітаризованої зони на прикордонній лінії між Вірменією та Азербайджаном. Я запропонував відвести війська від кордонів двох країн на 1991 рік, створити з обох боків кордону трикілометрову демілітаризовану зону. Ця пропозиція залишається чинною. Вчора ми направили Азербайджану оновлений варіант цієї пропозиції", - додав Пашинян.

Він зазначив, що потрібно вивести всі підрозділи ЗС Азербайджану з суверенної території Вірменії.

Як відомо, у середині вересня відбулося загострення конфлікту між Вірменією та Азербайджаном. Проте країни-члени ОДКБ наполягли тільки на необхідності вирішення ситуації дипломатичним шляхом, що не влаштовує Вірменію.

На саміті, який відбувся наприкінці жовтня, лідери держав ОДКБ обговорили "перспективну" реакцію на загострення на вірменсько-азербайджанському кордоні та домовилися розглянути його в листопаді.

Після цього Путін прийняв лідерів Азербайджану та Вірменії Ільхама Алієва та Нікола Пашиняна, щоб обговорити питання врегулювання відносин між державами. За підсумками було ухвалено заяву без жодних проривних домовленостей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.