Моравецький: РФ могла спланувати інцидент з ракетою, щоб посварити Україну і Польщу

Середа, 16 листопада 2022, 16:58

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що вибух у Пшеводуві з великою ймовірністю стався внаслідок перехоплення російської ракети, але не можна виключати інших сценаріїв, зокрема, навмисного плану РФ посварити Україну і Польщу.

Як пише "Європейська правда" з посиланням на PAP, про це він заявив під час засідання ради національної безпеки.

"Всі зібрані нами докази, які в основному підтверджуються джерелами наших союзників, свідчать про ймовірний розвиток подій (...) - масований ракетний удар, від 90 до 100 ракет або більше по території всієї України, значна частина цих ракет падає на територію Західної України, значна частина спрямована на територію регіону, який знаходиться близько до польсько-українського кордону", - сказав Моравецький.

За його словами, це також "ідеальний спосіб також здійснити російську провокацію проти Польщі". – "Ми чудово знаємо, як росіяни вміють планувати подібні речі", - заявив він.

Прем’єр зазначив, що зібрані матеріали "з великою ймовірністю вказують на те, що вибух у Пшеводуві був спричинений збиттям і знищенням російської ракети, а на польську територію впала радянська ракета, вироблена ще в Радянському союзі, яка, найімовірніше, перебувала у володінні українців".  "Це те, що ми знаємо на сьогодні", - сказав глава польського уряду.

При цьому він наголосив, що не можна виключати жодних сценаріїв розвитку подій. "Тому що ми дуже добре знаємо, як росіяни чудово вміють не тільки самі використовувати пропаганду, але й планувати певного роду події", - додав він.

"Завжди треба пам'ятати, що це відбувається в умовах жорстокої війни Росії проти України. І Росія, якій довелося досить поспішно відходити з Херсона, можливо, хотіла сконструювати такі події, метою яких було саме посварити Польщу та Україну", - вважає Моравецький.

Глава уряду заявив також, що всі спецслужби Польщі перебувають у стані готовності "до посилення безпеки Польщі, пов'язаної з цим інцидентом".

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив у середу, що ракета, яка впала на території Польщі, ймовірно, була випущена українськими силами ППО під час відбиття російських атак.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що вибухи на сході Польщі були нещасним випадком, і Варшава не вважає інцидент з ракетою нападом на країну.

ЄвроПравда зібрала основні факти з цього приводу у статті Ракетою по Польщі: що відомо про напад РФ на державу НАТО та якими можуть бути наслідки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: