Французька асоціація судиться з владою низки міст через англіцизми у публічному просторі

Четвер, 17 листопада 2022, 10:32

Французька асоціація вирішила судитися з низкою муніципалітетів та музеїв у Франції через англіцизми у публічному просторі.

Про це повідомляє BFMTV, пише "Європейська правда".

Громадські активісти "Обсерваторії свободи" (L'Observatoire des Libertés) надихнулися своєю першою судовою перемогою у справі проти містечка Рубе. 

Вони посилаються на положення законодавства (відомого як закон Тубона) про те, що будь-які написи чи оголошення у публічному просторі чи транспорті, які являють собою інформацію для громадськості, мають бути французькою мовою. На їхню думку, це мало би бути правилом завжди, у тому числі з популярними знаками "Я люблю Ніцу" тощо, для яких нерідко обирають англомовний варіант. Саме такого знака, встановленого містечком Рубе до спортивної події, і стосувався перший успішний позов.

"Коли ми їдемо кудись за кордон, наприклад у США, нас запрошують говорити "американською" (згідно з цитатою. - Ред.). І коли приїздять до Франції, нас також просять про це",  - аргументує член ініціативної групи Луї Мезонев, називаючи це "ляпасом культурній ідентичності". 

Питання "засилля англіцизмів" останніми десятиріччями постійно виринає у публічній дискусії у Франції. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: