Суд в Амстердамі дозволив сквотерам залишитися у будинку підсанкційного російського мільярдера

Четвер, 17 листопада 2022, 11:52

Група активістів, які самовільно зайняли будинок в Амстердамі, що належить підсанкційному російському мільярдерові, не зобов'язана покидати його.

Таке рішення виніс суд на попередньому слуханні, пише "Європейська правда" із посиланням на NL Times.

На слуханні у справі, порушеній компанією Аркадія Воложа, суд відмовився зобов'язати активістів покинути об'єкт нерухомості, де вони перебувають вже близько двох тижнів.

Російський олігарх, який заснував російську пошукову систему "Яндекс", перебуває у списку санкцій Європейського Союзу, запроваджених у зв'язку з вторгненням Росії в Україну. Як наслідок, його кредити та активи в ЄС заморожені.

Сквотери вважають, що він планував здавати в оренду будівлю з метою отримання прибутку. Наприклад, вони стверджують, що він проводив ремонт, і до будинку були додані додаткові вуличні адреси.

Суддя не побачив негайних підстав для видачі наказу про виселення, оскільки немає жодних законних підстав для того, щоб будівля залишалася порожньою. Реконструкція дійсно є законною причиною, але вона не дозволена через санкції ЄС. Однією з причин є те, що реконструкція призведе до "значного збільшення вартості і, як наслідок, зростання капіталу", згідно з рішенням суду.

Крім того, реконструкція від імені особи, яка перебуває у списку санкцій ЄС, дозволена лише у випадку, якщо Міністерство фінансів надало виняток, але це "не було доведено", згідно з рішенням судді.

Адвокат компанії Воложа зазначив, що будинок призначений для особистого користування. Він хоче час від часу зупинятися там зі своєю сім'єю, "щоб насолоджуватися прекрасним містом Амстердамом". Однак суд не визнав це правдоподібним, зокрема через те, що через санкції неможливо безперешкодно подорожувати до Нідерландів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: