У Молдові партія, яку очолював олігарх-утікач Плахотнюк, змінила назву й лідера

Неділя, 20 листопада 2022, 20:11

Демократична партія Молдови на конгресі в неділю вирішила змінити назву – тепер це Соціал-демократична європейська партія (Partidul Social Democrat European).

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на NewsMaker.

Лідером Соціал-демократичної європейської партії був обраний Іон Сула, який у 2015-2016 роках обіймав посаду міністра сільського господарства і харчової промисловості Молдови, а з 2018 по 2019-ий керував Національним агентством безпеки харчових продуктів.

"Ми – молода команда з новими поглядами. Ми виведемо СДЄП на політичну сцену Молдови. Я впевнений, що з обранням нового керівництва ми зможемо зробити внесок у розвиток країни", – заявив Сула.

Водночас почесний голова Демпартії Молдови Дмитро Дьяков заявив, що не підтримує зміну назви, й відмовився вступити до нової партії.

"Оголосив на конгресі, що в майбутньому не вступлю до жодної партії. Я продовжу обіймати посаду голови Фонду за демократію і прогрес, намагаючись допомогти формуванню майбутніх політичних активістів, зміцненню політичного центру і справжньої демократії в Молдові", – написав Дьяков у Facebook.

Колишній лідер Демократичної партії Молдови, олігарх Влад Плахотнюк раніше оголосив про повернення в молдовську політику.

Плахотнюк був змушений скласти повноваження глави Демпартії, яка раніше була партією влади в Молдові, у 2019 році під тиском Заходу. Причиною стали корупційні скандали, зокрема "справа мільярда", коли з банківської системи Молдови було виведено мільярд доларів, або 10% ВВП.

Раніше суд у Кишиневі дозволив розгляд "справи мільярда" щодо Плахотнюка без його присутності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: