У Литві пропонують узаконити п’ять додаткових вихідних, щоб люди частіше йшли до лікарів

Неділя, 20 листопада 2022, 21:09

Депутат литовського Сейму від соціал-демократів Лінас Йонаускас запропонував ухвалити закон про гарантовані додаткові п’ять вихідних днів для працівників, які ті можуть використати для відвідування лікарів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

"Ідея дуже проста. Стан здоров'я населення Литви досить поганий. А якщо подивитися на середні показники по Європі, середня очікувана тривалість життя литовців на п'ять років менша, ніж у ЄС", – пояснює Йонаускас.

Він вважає, що причина полягає в тому, що в Литві найменша в Євросоюзі кількість відпусток, тому багато литовців, коли мають проблеми зі здоров’ям, відкладають візит до лікаря і таким чином витрачають вільний від роботи час.

Литовський депутат пропонує запровадити додаткову п’ятиденну відпустку для оздоровлення, яку оплачуватиме роботодавець.

У парламенті Франції вимагають запровадити декретну відпустку для депутаток

Пропонований ним проєкт закону передбачає, що "відпустка для оздоровлення – це вільний від роботи час, що надається працівникові за його бажанням для оздоровлення. Працівникам виплачується середня заробітна плата за лікарняний".

Працівник, який пропрацював безперервно три місяці, має право використати частину відпустки для оздоровлення, водночас її заміна грошовою компенсацією заборонена.

"Якщо співробітник хоче і відчуває, що йому потрібен відпочинок для оздоровлення, то байдуже, як це буде реалізовано: до лісу, до лікаря чи на відпочинок, йому дається до п’яти днів. Хочеш, можеш ними не користуватися, компенсації за них немає", – пояснив Йонаускас.

Після внесення проєкт не отримав схвалення Сейму, але його не відхилили, а повернули на доопрацювання. Тож Йонаускас вважає, що документ ще має шанс на схвалення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.