Кулеба пояснив, чому Бундестаг має визнати Голодомор геноцидом саме зараз

Понеділок, 21 листопада 2022, 13:44

Глава МЗС Дмитро Кулеба наполягає, що дуже важливо, щоб німецький Бундестаг визнав Голодомор геноцидом українського народу саме в листопаді, коли відзначаються 90-ті роковини цієї трагедії.

Про це він написав у своїй статті для видання Welt, повідомляє "Європейська правда".

"Наш урок історії полягає в тому, що коли ми втрачаємо власну свободу і державу, ми беззахисні перед геноцидом. На той час Україна не мала власного уряду, не кажучи вже про армію. Це одна з причин, чому ми так відчайдушно боремося за своє право на існування сьогодні, коли новий російський диктатор прийшов знищити наш народ у війні-геноциді. Ми знаємо, що наші життя і життя наших дітей поставлені на карту", - стверджує Кулеба.

Міністр зазначив, що 90 років тому світ дозволив мільйонам людей загинути від рук тирана.

"Найменше, що світ може зробити зараз для жертв цього злочину - сказати правду, назвати речі своїми іменами і визнати Голодомор геноцидом. Світ не зміг врятувати їхні життя, але принаймні він може врятувати пам'ять про них", - заявив Кулеба.

"Саме тому ми закликаємо Бундестаг визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу саме зараз, у листопаді, напередодні 90-х роковин цієї трагедії. Зараз як ніколи важливо не шукати розмитих фраз", - додав він.

Міністр пригадав перший візит до України його німецької колеги Анналени Бербок і їхні спільні відвідини Національного музею Голодомору, де вона побачила свідчення цього геноциду.

"Зараз найкращий час для визнання Голодомору в Бундестазі. В Україні знову виникла така потреба. Знову російський диктатор намагається знищити український народ. Але світ більше не заплющує очі, і ми не віддані на милість нападника", - наголосив Кулеба.

"Ми просимо допомогти Україні вистояти. За останні вісім місяців Німеччина ухвалила низку справді революційних рішень. Йдеться і про постачання зброї, і про розрив політичних, економічних та енергетичних зв'язків з Росією. Я глибоко вдячний федеральному уряду та громадянам за всю цю підтримку. Це свідчення уроків минулого і ще одна причина, чому визнання Голодомору геноцидом зараз як ніколи актуальне", - заявив він.

За його словами, зараз увесь світ бачить, як цинічно працює московська машина брехні та пропаганди, і немає сенсу відкидати стару неправду про "нормальний голод".

Крім того, Кулеба зазначив, що зараз знову лунають голоси, які закликають до діалогу з Путіним.

"Покоління німців, як і інших європейців, були виховані на повазі до діалогу як єдиного способу подолання розбіжностей. Безсумнівно, в демократичній традиції діалог є найпотужнішим інструментом для досягнення консенсусних рішень і руху вперед. Але діалог не працює, коли по інший бік столу сидить тиранія, яка чинить геноцид", - стверджує міністр.

За його словами, агресора треба спочатку зупинити, роззброїти і вигнати, перш ніж сідати з ним за стіл переговорів.

"Визнання Бундестагом Голодомору геноцидом українського народу стане одним з таких рішень: воно відновить справедливість для мільйонів людей і встановить правду про злочини Сталіна і радянського режиму. Правду, яку десятиліттями намагалися приховати. Правду, яку досі не хочуть визнати нащадки винних у цьому геноциді", - заявив Кулеба.

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський обговорив з прем’єром Великої Британії Ріші Сунаком питання визнання Британією Голодомору геноцидом українського народу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: