Які вигоди отримує Путін від ядерних погроз і чи є реальна загроза удару по Україні

Аналітика коротко
Вівторок, 22 листопада 2022, 15:55

Минулими вихідними у канадському місті Галіфакс проходив безпековий форум – ключовий захід Північної Америки, присвячений питанням міжнародної безпеки.

Неважко здогадатися, що основною, наскрізною темою заходу стало питання російської агресії проти України. 

Разом з тим не було жодної публічної панелі, яка би стосувалася теми погроз застосувати ядерну зброю проти України, що лунали від Росії не так давно. 

Та цій темі була присвячена окрема закрита дискусія. 

Головним її висновком стало те, що у порівнянні з нещодавнім минулим, відбулася ключова зміна: на думку і західних, і українських гравців, небезпека "звичайного" ядерного удару по Україні суттєво знизилася.

Чому? Про це – у статті редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка (з Галіфакса) Нестрашна ядерна загроза: на Заході перестають боятися ядерного удару РФ по Україні.

Галіфакський безпековий форум проводиться щороку в листопаді. Цей захід, що є неурядовою ініціативою, співфінансують уряди США та Канади, тож він завжди має високий рівень представленості обох столиць.

Утім, він має зовсім іншу концепцію, аніж більшість інших міжнародних форумів, як-от Мюнхенська безпекова конференція. Якщо захід у столиці Баварії є максимально інклюзивним, надає слово навіть диктаторам і стає майданчиком для переговорів із ними, якщо потрібно – то зібрання у столиці канадської провінції Нова Скотія неприховано обмежило коло учасників.

Цього року сюди запросили лише демократії або тих, хто, на думку організаторів, сповідують демократичні цінності.

Словом, цілком американський, комфортний порядок денний, у якому, втім, не знайшлося місця для обговорення ядерних погроз Путіна.

Навіть очільник Пентагону Ллойд Остін, що брав участь у форумі та у своїй промові згадав про ядерну безпеку, зробив це у зовсім іншому контексті: мовляв, те, що ядерна Росія веде війну проти сусіда, може підштовхнути інші диктаторські та авторитарні режиме до розробки ядерної зброї, адже вони побачать, що наявність "ядерки" надає державі певний імунітет під час війни з неядерним сусідом. Думка, безумовно, правильна, але її складно назвати новою: Україна повторює це від 2014 року, та й посадовці США відзначали це ще за Обами.

А от новий вимір цієї загрози, який з’явився після нещодавніх погроз Путіна, міністр оборони США вирішив не помічати.

І цьому, схоже, є причина: у Вашингтоні вважають, що наміри Путіна вдалося нейтралізувати.

Переговори Сі Цзіньпіна та Джо Байден дозволили Заходу "спокійно видихнути" і суттєво знизили загрозу ядерного удару по Україні. Про це говорила низка співрозмовників "Європейській правді". 

Йдеться про тригодинну зустріч лідерів США та Китаю, яка відбулася на Балі під час саміту G20. Російські ядерні погрози були однією з тем переговорів і – що особливо важливо – стали однією з тих тем, за якими сторони досягли публічної згоди.

Висновки американської розвідки є оптимістичними.

Але, звісно ж, тиск Китаю – не єдина причина того, що американці майже "списали" російську ядерну загрозу. Напевно, ще важливішим є те, що США та НАТО після спроб Кремля "побрязкати ядерною кнопкою" виявилися напрочуд жорсткими в обіцянках щодо своєї відповіді.

З тим, що Захід знизив оцінку ризику ядерної загрози, погоджується також віцепрем’єрка Ольга Стефанішина, яка у Галіфаксі очолювала українську делегацію і за час форуму провела низку зустрічей з іноземними колегами.

Утім, за її словами, тема не зникла з порядку денного, частина співрозмовників її зачіпала для звіряння позицій – але з’ясувалося, що Україна оцінює шанс застосування ядерної зброї як ще нижчий.

Та на тлі падіння прямої ядерної загрози з’явився новий наслідок російського шантажу.

За словами Стефанішиної, у Києві є переконання, що частина партнерів використовує його як привід для того, щоб говорити "ні" Україні.

Можливо, навіть як штучну підставу.

"Ми відчуваємо, що для частини партнерів ядерна загроза стала елементом захисту – вони пояснюють, що не можуть робити те і те, бо бояться", – пояснила віцепрем’єрка.

Фактом є те, що у Європі, на відміну від США, ядерний шантаж РФ досягає значно більших успіхів – це визнають навіть європейські політики.

Докладніше – у матеріалі Сергія Сидоренка Нестрашна ядерна загроза: на Заході перестають боятися ядерного удару РФ по Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.