У ЄС готують позицію щодо створення спецтрибуналу для покарання керівництва Росії

Вівторок, 22 листопада 2022, 16:42

У Європейській службі зовнішніх дій готують позицію щодо можливих опцій створення спеціального трибуналу для притягнення до відповідальності керівництва Росії за злочин агресії проти України.

Про це розповів посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Антон Кориневич в ході відкритої дискусії щодо створення спецтрибуналу, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Укрінформ".

Кориневич зазначив, що наразі аналізуються всі опції створення спеціального трибуналу, але для України найбільш пріоритетною є та, яка забезпечить його максимальну міжнародність, бо це дасть змогу юридично вирішити питання посадових імунітетів вищого політичного і військового керівництва Росії.

Кулеба та глава МЗС Нідерландів обговорили кроки для створення Спецтрибуналу щодо РФ

"Для нас дуже важливим є те, що сьогодні колеги з Європейського Союзу, зокрема з Європейської служби зовнішньої діяльності, готують option paper, тобто, по суті, позицію щодо можливих опцій стосовно реалізації відповідальності за вчинення злочину агресії проти України на основі висновків засідання Європейської ради 20-21 жовтня. Ми очікуємо, звичайно, для аналізу і подальшої роботи цю позицію, і ми є абсолютно конструктивними в плані пошуку найбільш відповідних підходів, які відповідатимуть усім положенням міжнародного права і практики", - сказав посол з особливих доручень МЗС.

Кориневич зазначив, що Україна нині має значну політичну підтримку необхідності процесу притягнення Росії до відповідальності за злочин агресії проти України і створення спеціального трибуналу. 

У цьому контексті він нагадав про відповідні резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи, Європейського парламенту та Парламентської асамблеї НАТО і Парламентської асамблеї ОБСЄ, постанови національних парламентів України, Литви, Естонії та Нідерландів.

Київ опрацьовує кілька варіантів створення спеціального трибуналу, один із них – на основі угоди між Україною та ООН, яка може ухвалити відповідну резолюцію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.