Як угорці ставляться до війни і чи є в них територіальні претензії до України

коротко
Середа, 23 листопада 2022, 12:07

Вікторія Петровська – українка, яка вже багато років живе у Будапешті і є активісткою одного з осередків української громади. 

Редактор "Європейської правди" Сергій Сидоренко поговорив з нею в столиці Угорщини, аби дізнатися більше про угорців та їхнє ставлення до українців. Це – розповідь не в рожевих тонах, але і не у чорних. Вона засвідчує, наскільки серйозні проблеми є в Угорщині, але водночас там є і справжні друзі України.

Ми радимо вам переглянути відеоверсію розмови. Але якщо ви віддаєте перевагу читанню – для вас стислий конспект розмови у матеріалі Суміш допомоги, міфів та пропаганди. Як угорське суспільство ставиться до українців та війни.

"У Будапешті немає проблем із наданням допомоги українцям, які вимушені були переїхати до Угорщини. Тут з 25 лютого, коли до Будапешта дісталися перші біженці, люди і влада допомагали, як могли. Але цю допомогу ми відчували тільки від місцевої влади Будапешта і від мерій деяких районів міста", – розповідає Петровська. 

Проте, про центральну владу вона цього сказати не може. При цьому, активістка додає, що й місцевої влади це не завжди стосується.

"Відчувається поділ: якщо якась мерія належить до команди чинного уряду, то ми її не можемо назвати проукраїнською.

Але найголовніше, з чим ми стикнулися 24-25 лютого – це величезна допомога пересічних угорців", – констатує українка. 

Вікторія Петровська зазначає, що через державну угорську телепропаганду багато угорців хоч і розуміють, що Росія напала на Україну, але вважають, що вина за цей напад лежить не на Росії... а на США! 

А далі згадують про підвищення цін і інші проблеми, які створила війна.

"Про те, що це врешті-решт відбувається через Росію та через її напад на Україну, зазвичай не звучить", – каже активістка. 

Ще одна проблема, нагадує представниця української громади, – те, що донедавна переважна більшість угорців майже нічого не знали про Україну.

Також Вікторія Петровська визнає існування в Угорщині проблеми територіальних претензій до України. 

"Багато угорців вважають, мовляв, "Закарпаття – це угорська земля", і є ті, хто бажає, щоб Закарпаття колись належало Угорщині.

Утім, є й ті, хто відкрито проти такої думки

Є також угорські політики, які відкрито підтримували безпекову допомогу Україні", – розповідає українка. 

При цьому, активістка констатує, що угорці точно не є ворогами для України. 

"Я розумію, що з новин видна інша, політична картина: "Угорщина нас не підтримує, не допомагає". Але в Угорщині також є люди, які у близькому майбутньому бачать Україну мирною, незалежною державою; є люди, які вже зараз допомагають нам; люди, які хочуть, щоб Україна перемогла, які вірять у перемогу", – резюмує Вікторія Петровська. 

Більше – у матеріалі Суміш допомоги, міфів та пропаганди. Як угорське суспільство ставиться до українців та війни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: