Косово і Сербія досягли домовленості у суперечці щодо автомобільних номерів

Четвер, 24 листопада 2022, 07:20

Косово і Сербія за посередництва ЄС змогли уникнути ескалації у суперечці з приводу автомобільних номерів.

Про це, як пише "Європейська правда", заявив високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки.

"Домовленість досягнута!

Дуже радий повідомити, що головні переговірники між Косово та Сербією за посередництва ЄС домовилися про заходи, які дозволять уникнути подальшої ескалації та повністю сконцентруватися на пропозиції щодо нормалізації відносин між країнами" - написав Боррель у Twitter.

За його словами, Сербія припинить видачу номерних знаків з назвами косовських міст, а Косово припинить подальші дії, пов'язані з перереєстрацією транспортних засобів.

Як зазначив Боррель, сторони найближчими днями мають обговорити наступні кроки.

Суперечка щодо номерних знаків майже два роки розпалювала напруженість між Сербією та її колишньою провінцією, яка проголосила незалежність у 2008 році і є домом для сербської меншини на півночі, яка підтримується Белградом.

Близько 50 000 етнічних сербів, які проживають там, відмовляються визнавати владу Приштини і досі вважають себе частиною Сербії. Белград заявив, що ніколи не визнає незалежність Косова.

Сотні поліцейських, суддів, прокурорів та інших державних службовців з-поміж сербської меншини звільнилися з роботи на початку цього місяця після того, як Приштина постановила, що місцеві серби повинні нарешті замінити автомобільні номери, видані лояльними до Белграда косовськими сербськими муніципальною владою, на косовські державні.

Раніше косовська поліція заявила, що штрафи повинні почати виписувати з 08:00 за місцевим часом у вівторок. Однак на прохання США це рішення відклали на 48 годин.

Детальніше про це - у статті ЄвроПравди За крок до вибуху: чи вдасться ЄС зупинити масштабний конфлікт між Сербією та Косовом

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.