Чеський дипломат про рух України до ЄС: війна все ускладнює, але почати переговори можливо

Четвер, 24 листопада 2022, 09:15

Триваюча війна ускладнює всі процеси, необхідні для подальшого руху України до членства у Євросоюзі, проте відкрити переговори про членство можливо і за цих обставин.

Про це у розмові з ЄвроПравдою сказав Ян Маріан, спецпосланник МЗС Чехії, відповідальний за Східне партнерство і за політику щодо Східної Європи.

Він зазначив, що у ЄС і зараз розглядають Україну як частину "Східного партнерства", проте з розумінням, що Україна з отриманням статусу кандидата вже перейшла на інший рівень відносин з ЄС. 

На запитання про те, що буде найскладнішим у подальшому руху України до ЄС, дипломат назвав і реалізацію необхідних реформ, і триваючу війну, яка ускладнює усі ці процеси. 

"Тому наше перше завдання – допомогти вам виграти війну. Я думаю, що є такі настрої не тільки в Празі, а й в інших столицях і навіть у Брюсселі", - зазначив він. 

На думку Яна Маріана, почати переговори про членство все ж можливо і до завершення війни. 

"Я думаю, що переговори почати можна. Проводити реформи буде нелегко – але  починати можна, а ми вас підтримуємо. Головне, щоби ви розуміли, наскільки непроста робота на нас із вами чекає. Ми зі свого боку розуміємо, що для цього потрібно дуже чітко вас підтримувати, у тому числі у плані воєнної допомоги, постачань озброєння та у плані санкцій проти Росії", - зазначив дипломат. 

Він додав, що Європа готова надавати і технічну, і фінансову допомогу для підтримки наближення України до ЄС, і її будуть готові надавати і на рівні Єврокомісії, і на рівні окремих країн-членів. 

На запитання про те, чи стане Україна членом ЄС, дипломат відповів ствердно, а щодо такої ймовірності вже у цьому десятиріччі - відповів, що це може і статися, і не статися. "Це залежить від креативного підходу всіх причетних", - сказав Ян Маріан.

Повний текст інтерв'ю читайте тут: "Ваша перемога – це повернення кордонів 1991 року. Про інші деталі маєте домовитися з РФ"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: