На установчому саміті ініціативи "Зерно з України" зібрали $150 млн для країн Африки та Азії

Субота, 26 листопада 2022, 16:59

Продовольча ініціатива України Grain from Ukraine ("Зерно з України"), спрямована на подолання зернової кризи у найбідніших країнах, на першому саміті зібрала $150 мільйонів від понад 20 країн-учасниць і ЄС.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський на пресконференції з нагоди установчого саміту зернової ініціативи Grain from Ukraine, пише "Європейська правда" з посиланням на "Укрінформ".

"Grain from Ukraine - один із найбільших внесків у глобальну стабільність. Наразі понад 20 держав і Європейський Союз беруть фінансову участь у цій ініціативі, ще понад 10 держав готуються приєднатися. Станом на сьогодні на першому установчому саміті ми вже зібрали близько $150 мільйонів", - сказав він та запросив приєднатися до гуманітарної ініціативи інші держави, а також соціально відповідальний бізнес.

Кілька країн оголосили про виділення мільйонів євро для ініціативи "Зерно з України"

Суть ініціативи - відправити 60 суден із зерном з українських портів до країн, де найбільше дається взнаки продовольча криза, зокрема, в Ефіопію, Судан, Південний Судан, Сомалі, Конго, Кенію та Ємен.

"Кожен корабель із зерном, відправлений з України у межах ініціативи, забезпечить потребу в продовольстві у середньому для 90 тисяч людей. Своєю чергою, 60 кораблів дадуть гарантію продовольчої безпеки для мільйона людей на рік", - сказав президент.

Також він наголосив, що критична ситуація з продовольством у країнах Африки відбулася через свідоме блокування Росією експорту зерна з українських портів.

Як повідомлялося, у рамках саміту з продовольчої безпеки у Києві в суботу декілька країн світу оголосили про виділення значних сум для ініціативи Grain from Ukraine, яка покликана забезпечити доставку українського зерна до найбідніших країн Азії та Африки.

Згідно з ініціативою, країни-учасниці проєкту купують сільськогосподарську продукцію в українських виробників і оплачують її передачу до країн, що перебувають на межі голоду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.