Росія відклала переговори зі США про контроль над ядерною зброєю

Понеділок, 28 листопада 2022, 17:09

Росія повідомила Сполучені Штати про відтермінування на невизначений час переговорів зі стратегічної стабільності в межах Договору про скорочення і обмеження ядерних озброєнь (СНО-3).

Про це в коментарі CNN повідомив представник Державного департаменту США, передає "Європейська правда".

"Сполучені Штати та Російська Федерація мали провести засідання Двосторонньої консультативної комісії за договором СНО-3 в Каїрі для обговорення виконання договору у вівторок, 29 листопада. Російська сторона поінформувала США про те, що Росія в односторонньому порядку відклала зустріч і заявила, що запропонує нові дати", – зазначили у відомстві.

Представник Держдепу додав, що США готові перенести зустріч на якомога ближчий термін, оскільки "відновлення інспекцій є пріоритетом для підтримки договору як інструменту стабільності".

Російська сторона не називала причину перенесення двосторонніх консультацій.

Держдеп підтвердив, що США і РФ готують переговори щодо контролю над ядерною зброєю

Двостороння консультативна комісія, яка займається практичними питаннями виконання СНО-3, востаннє збиралася в Женеві в жовтні 2021 року. Після початку повномасштабного вторгнення РФ США призупинили її роботу.

У серпні Росія не допустила американських інспекторів на свої ядерні об'єкти, посилаючись на візові обмеження для росіян, які, за її словами, унеможливлюють їхній доступ до США.

Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3), який набув чинності у 2011 році, обмежує кількість стратегічних ядерних боєзарядів, які можуть бути розгорнуті Сполученими Штатами і Росією, а також розгортання ракет наземного і підводного базування і бомбардувальників для їх доставки.

У лютому 2021 року Договір СНО-3 було продовжено на п’ять років. Зараз адміністрація Джо Байдена пропонує Росії переукласти договір до 2026 року, залучивши як третю сторону також Китай.

Читайте також: Ядерний виклик для Джо Байдена: чи продовжать США договір з РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.