Глави МЗС Туреччини, Швеції та Фінляндії обговорять розширення НАТО в Бухаресті

Понеділок, 28 листопада 2022, 17:21

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу повідомив, що у вівторок зустрінеться з главами зовнішньополітичних відомств Фінляндії та Швеції в тристоронньому форматі для обговорення їхнього членства в НАТО.

Як повідомляє "Європейська правда", слова Чавушоглу наводить турецький телеканал NTV.

У Туреччині не погодилися з тим, що Фінляндія та Швеція виконали вимоги для вступу до НАТО

Коментуючи питання членства Швеції та Фінляндії в Північноатлантичному альянсі, глава МЗС Туреччини згадав про зустріч міністрів закордонних справ країн-членів НАТО, яка відбудеться в Бухаресті у вівторок.

"Буде багато двосторонніх зустрічей. Наприклад, ми зустрінемося з міністром закордонних справ Німеччини (Анналеною) Бербок та міністром закордонних справ Великої Британії (Джеймсом) Клеверлі. Завтра в Бухаресті ми також зустрінемося з міністрами закордонних справ Швеції та Фінляндії у тристоронньому форматі", – сказав Чавушоглу.

Він зазначив, що після візиту генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга в Стамбул Швеція та Фінляндія зробили "певні позитивні кроки", але частину зобов’язань у межах меморандуму вони ще не виконали.

"Вони не виправдали конкретних очікувань щодо екстрадиції та правових механізмів. Потрібно переконати наш парламент і громадян… Проблеми з Фінляндією не такі вже й великі. У нас більше проблем у Швеції, але обидві країни і НАТО кажуть, що ставляться до нас однаково. Насправді Швеція – це та країна, яка має зробити більше кроків", – наголосив Чавушоглу.

Як повідомлялося, засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ відбудеться в Бухаресті 29-30 листопада 2022 року. На ній, як очікується, глави МЗС країн НАТО пообіцяють надати довгострокову підтримку Україні, яка захищається від російських повітряних, ракетних і наземних атак.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: