Берлін проведе референдум щодо кліматичної нейтральності у 2030 році

Середа, 30 листопада 2022, 08:38

Сенатор з питань внутрішніх справ Берліна Іріс Шпрангер у вівторок оголосила, що громадська ініціатива Klimaneustart зібрала достатню кількість підписів для проведення референдуму щодо перенесення терміну досягнення містом кліматичної нейтральності з нинішньої національної цільової дати 2045 року на 2030 рік.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє DW.

Міська влада Берліна повідомляє, що до кінця чотиримісячного етапу збору підписів, який завершився 15 листопада, було зібрано близько 254 000 підписів. Після перевірки підписів на достовірність, чиновники визначили, що Klimaneustart подолала поріг у 7% місцевих виборців, що мають право голосу, або приблизно 171 000, зібравши щонайменше 180 000 достовірних підписів.  

Організатори закликають провести голосування 12 лютого, коли в Берліні відбудуться повторні вибори до парламенту та земельного представницького органу, які були визнані погано організованими та вкрай недосконалими, коли вони були проведені у вересні 2021 року.

Законодавці кажуть, що призначення референдуму на лютий є нереальним, а Шпрангер посилається на юридичні та організаційні перешкоди. Хоча сенатор внутрішніх справ запропонувала квітень як можливу альтернативу, берлінський сенат ще не встановив дату.

За оцінками Берліна, він витратить приблизно 39 мільйонів євро на повторне голосування виборів 2021 року, організація якого коштувала 14 мільйонів євро. Не було надано жодних оцінок щодо вартості проведення референдуму.

Нагадаємо, 9 листопада дві екоактивістки з руху Letzte Generation ("Останнє покоління") піднялися на Бранденбурзькі ворота – одну з найбільш відомих пам’яток Берліна – й розгорнули плакат із написом "Бажаємо, щоб усі вижили".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: