Екоактивістки у Берліні залізли на Бранденбурзькі ворота з плакатом "Бажаємо, щоб усі вижили"

фото
Середа, 9 листопада 2022, 17:38

Дві екоактивістки з руху Letzte Generation ("Останнє покоління") у середу вранці піднялися на Бранденбурзькі ворота – одну з найбільш відомих пам’яток Берліна – й розгорнули плакат із написом "Бажаємо, щоб усі вижили".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Bild.

Близько 7:15 за місцевим часом (8:15 за Києвом) активістки за допомогою підйомного крана піднялися на арку й розгорнули плакат.

 
Фото: Bild

У зверненні з нагоди акції Letzte Generation підкреслило, що невипадково обрало 9 листопада: у цей день у Німеччині святкується День єдності – річниця повалення Берлінської стіни у 1989-му. "У День єдності ми, як суспільство, стоїмо на краю прірви", – стверджує рух.

Водночас активістки не змогли спуститися з Бранденбурзьких воріт і були змушені понад чотири години чекати допомоги – в обід їх забрали з пам'ятки рятувальники.

 
Фото: Bild

У поліції повідомили Bild, що склали на членкинь Letzte Generation протоколи за незаконне проникнення на територію й порушення закону про свободу мирних зібрань – за це їм може загрожувати штраф або до року ув’язнення. Також їм можуть інкримінувати спротив працівникам правоохоронних органів.

"Як кліматичні активістки туди (на Бранденбурзькі ворота) потрапили, поки що ніхто не знає, бо там фактично стоїть охорона", – зазначили правоохоронці.

У Берліні активістки "приклеїли" себе до скелету динозавра в музеї

Активісти Letzte Generation раніше відзначилися іншими акціями проти творів мистецтва, покликаними привернути увагу до кліматичної кризи.

Так, двоє активістів групи облили картопляним пюре картину "Стоги сіна" французького імпресіоніста Клода Моне, що експонується в музеї Барберіні в Потсдамі. Одній із активісток за це загрожує три роки ув’язнення.

Ще раніше екоактивісти з Letzte Generation приклеїлися руками до рами "Сікстинської Мадонни" Рафаеля у Дрезденській картинній галереї старих майстрів, чим завдали їй шкоди на суму в майже 12 тисяч євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: