В ЄС дозволять вільно користуватися мобільними пристроями під час авіаперельотів

Середа, 30 листопада 2022, 18:45

У межах своєї оновленої цифрової стратегії Європейська комісія запропонувала визначити частоти стандарту 5G, які дозволять користуватися телефонами та іншими пристроями зі зв’язком під час польотів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на El Pais.

На практиці рішення дозволить авіакомпаніям дозволяти клієнтам здійснювати та отримувати телефонні дзвінки та текстові повідомлення, а також використовувати дані так само, як вони це роблять на землі. Послуга буде надаватися за допомогою спеціального мережевого обладнання під назвою " pico-cell", яке з'єднує бортову систему літака із землею через супутник.

"Небо більше не є межею, коли мова йде про можливості, пропоновані надшвидким зв'язком із високою пропускною здатністю", – йдеться у заяві Тьєррі Бретона, єврокомісара з питань внутрішнього ринку, з нагоди оголошення пропозиції Єврокомісії.

Глава Ryanair: ера авіаквитків за 10 євро закінчилася

Рішення Єврокомісії не означає, що користування телефонами в літаку буде безкоштовним. Стільникові компанії та авіакомпанії, найімовірніше, будуть стягувати спеціальний тариф, оскільки з'єднання може включати підключення до мереж з декількох країн, що генерує витрати на роумінг. Крім того, авіакомпаніям доведеться зробити значні інвестиції в обладнання, що дозволяє з'єднувати наземні мобільні мережі з літаком у польоті.

Наразі правила вимагають від пасажирів рейсів у ЄС вимикати мобільні телефони або активувати режим літака перед зльотом і протягом усього польоту. Така практика є заходом безпеки для уникнення втручання в роботу електричних та телекомунікаційних систем літака.

Підключення до Інтернету через бездротові пристрої, такі як мобільні телефони, планшети та ноутбуки, можливе лише через внутрішню мережу Wi-Fi, яку пропонує авіакомпанія, як правило, як платну послугу.

Крім того, Єврокомісія запровадила нововведення для автомобільного транспорту: Wi-Fi із діапазоном частот 5 ГГц зможе працювати в автомобілях, автобусах та інших транспортних засобах.

Оголошені Єврокомісією пропозиції набудуть чинності не пізніше 30 червня 2023 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: