Росія домагається винятків із санкцій для держбанку на переговорах щодо зернової угоди - ЗМІ

П'ятниця, 4 листопада 2022, 16:29

Росія хоче, щоб Захід послабив обмеження для державного сільськогосподарського кредитора Россельхозбанку, щоб сприяти експорту російського зерна.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише Reuters із посиланням на чотири джерела, знайомі з проханням.

За даними агентства, відповідне прохання було зроблене під час переговорів про продовження угоди про постачання продовольства з України.

Джерела повідомили, що Росія просить західні країни дозволити Россельхозбанку відновити свої відносини з банками-кореспондентами, незважаючи на західні санкції.

Це дозволило б банку, який досі не відігравав великої ролі в міжнародній торгівлі зерном, обробляти платежі за російське зерно та інші продовольчі товари, додали два джерела.

До останніх санкцій такі платежі оброблялися міжнародними банками та дочірніми компаніями інших російських банків у Швейцарії.

Джерела не повідомили, яку відповідь, якщо така була, отримала Росія на свої пропозиції.

Росія заявила, що санкції, введені після початку війни проти України, ускладнюють російським трейдерам зерна і добрив обробку платежів і доступ до суден, страхування і портів, хоча продовольство не підпадає під дію санкцій.

Джерело в ООН на умовах анонімності повідомило, що спрощення платежів за російське продовольство і добрива через Россельхозбанк обговорюється з Європейським Союзом та іншими сторонами.

Західний дипломат, який був поінформований про переговори, сказав, що Туреччина дуже наполягала на тому, щоб Росія дотримувалася угоди, і що Россельхозбанк брав участь в обговоренні, але не мав прямого відношення до призупинення Москвою угоди або подальшого відновлення в її роботі.

Детальніше про домовленості Путіна і Ердогана і те, як Росія повернулась до "зернової угоди", читайте у статті Приниження Путіна та перемога Ердогана: чому Росія повернулася до "зернової угоди"

Дивіться розбір домовленості у блозі ЄП: Хто змусив РФ повернутися у "зернову угоду"? Що пообіцяли Путіну?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.