У Бельгії триває національний страйк через зростання вартості життя

Середа, 9 листопада 2022, 13:03

Загальнонаціональний страйк через підвищення вартості життя, спричинене стрімкою інфляцією та значним підвищенням цін на енергоносії, призвів до зупинки руху транспорту на більшій частині території Бельгії та негативно вплинув на роботу підприємств у середу.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє AP.

Основні профспілки об'єднали зусилля, щоб закликати до підвищення заробітної плати, а серйозні перебої з транспортом вразили країну з 11,5 мільйонами жителів, де інфляція досягла найвищого рівня з середини 1970-х років.

Профспілки наполягають на тому, що працівники повинні бути захищені від впливу підвищення цін, яке призводить до зростання цін на енергоносії та продукти харчування і залишає багатьох на межі бідності.

"Ціни на електроенергію, газ, продукти харчування за останній рік злетіли до небес. Через війну, а також через те, що компанії скористалися можливістю ще більше збільшити прибутки. На противагу цьому, роками не дозволяли підвищувати заробітну плату... Це має припинитися. Нам потрібне обмеження цін на газ та електроенергію ", - заявила християнсько-демократична профспілка ACV.

Більшість потягів та громадський міський транспорт були скорочені до мінімуму, що призвело до збільшення заторів на дорогах у години пік та унеможливило багатьом людям дістатися до місця роботи. В аеропорту Брюсселя було скасовано 60% рейсів, а аеродром в Шарлеруа був закритий.

У Брюсселі, столиці, де розташована більшість інституцій Європейського Союзу, працює лише одна лінія метро, також було порушено роботу автобусів і трамваїв. Персонал близько двох третин лікарень у франкомовному регіоні Валлонія і Брюсселі приєднався до страйку, відклавши нетермінові зустрічі і операції, повідомила профспілка CSC.

Загальнонаціональний страйк також порушив роботу підприємств, оскільки працівники створили пікети в супермаркетах і торгових центрах.

Федеральний уряд вжив низку заходів для полегшення становища найбідніших верств населення, щоб переконатися, що їм не доведеться нести основний тягар енергетичної та інфляційної кризи. Але енергетичний пакет - включаючи субсидії, а також продовження так званого соціального тарифу для найбільш вразливих груп населення - не зміг приборкати гнів тисяч громадян, які намагаються звести кінці з кінцями.

Як повідомлялося, у Греції в середу також проходить загальний страйк з вимогою підвищення зарплат.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.