Прем'єрка Естонії знову попередила про ризик відключень електроенергії

Четвер, 1 грудня 2022, 17:37

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас знову попередила про ризик відключення електрики через дефіцит електроенергії.

Про це пише ERR, повідомляє "Європейська правда".

За її словами, цей ризик можна знизити за рахунок скорочення споживання в години пікового навантаження.

"Наразі ми перебуваємо в ситуації, коли електрики не вистачає в усьому регіоні (енергетичної біржі Північних країн) Nord Pool. Тут різні причини. Одна з причин полягає в тому, що з Росії більше не надходить 1000 мегават, тому в регіоні Nord Pool бракує понад 1000 мегават", - сказала Каллас.

Крім того, за її словами, наразі кілька важливих електростанцій не працюють. Наприклад, четвертий реактор на АЕС Ringhalls і третій реактор на АЕС Oskarshavn у Швеції. У Фінляндії третій реактор АЕС "Олкілуото" не запустився, і естонська Аувереська електростанція знову зламалася.

"Проблема Естонії в тому, що ми, як і раніше, споживаємо так багато енергії, наче в нас немає цих проблем", - сказала прем'єрка.

Каллас заявила, що в довгостроковій перспективі розв'язанням проблеми нестачі енергії є інвестиції в нові джерела енергії та генерувальні потужності, а також у міждержавні лінії електропередачі, але в короткостроковій перспективі розв'язанням є можливі відключення електроенергії або економія енергії та управління споживанням.

"Я нікого не лякаю і не погрожую, коли говорю про відключення, я просто констатую той факт, що нам потрібно скоротити споживання і тимчасово перенаправити його на години непікового навантаження. Можливо, під час пікового навантаження з 7 до 9 або з 16 до 19 години, там споживання високе. Якщо ми цього не зробимо, ми можемо бути змушені проводити регіональні відключення електроенергії на кілька годин", - сказала Каллас.

За її словами, скорочення споживання електроенергії в години пікового навантаження на 2% знизить ризик вимкнення електрики в п'ять разів.

Каллас у вересні вже попереджала про можливі відключення електроенергії, після цього в країні почали скуповувати генератори.

На тлі енергетичного шантажу Росії в ЄС уже почали готувати плани на випадок екстреного відключення Литви, Латвії та Естонії від російської мережі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: