Боррель занепокоєний економічним зближенням Туреччини й Росії

Неділя, 11 грудня 2022, 17:37

Високий представник Європейського Союзу із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель висловив "велике занепокоєння" тим, що Туреччина поглиблює економічні відносини з Росією, незважаючи на повномасштабну війну в Україні.

Про це йдеться в листі Борреля до Європейського парламенту, який цитують ЗМІ німецької медіагрупи Funke, повідомляє "Європейська правда".

У листі Боррель зазначив, що ЄС і Туреччина входять до митного союзу й таким чином забезпечують вільний рух товарів, зокрема товарів подвійного призначення, які можуть бути використані як у цивільних, так і у військових цілях.

Глава європейської дипломатії наголосив на важливості того, щоб Туреччина не пропонувала Росії жодних обхідних шляхів ввезення таких товарів. У цьому контексті він також підкреслив статус Туреччини як кандидата на вступ до ЄС.

"Очікується, що всі країни-кандидати, зокрема Туреччина", будуть дотримуватися спільно узгоджених заходів, зазначається в листі Борреля до європарламентарів. За його словами, ЄС неодноразово наголошував на своїх занепокоєннях та очікуваннях турецьким співрозмовникам і продовжуватиме це робити на всіх рівнях.

Через те, що Туреччина відмовилася вводити санкції проти Росії та продовжила взаємодію з російськими посадовцями, на Заході з'являлися підозри й непідтверджені дані, що Анкара може допомагати Москві оминати режим санкцій, запроваджених через повномасштабне вторгнення в Україну.

Водночас, за словами прем’єр-міністра Греції, восьмий пакет санкцій Європейського Союзу передбачає покарання для Туреччини в разі, якщо вона допомагатиме Росії обходити обмеження.

Більше читайте тут: Чому Туреччина не приєдналася до західних санкцій та чи буде вона допомагати РФ їх обходити.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: