Глава МВС Румунії звернувся з відкритим листом до австрійського колеги через вето щодо Шенгену

Понеділок, 12 грудня 2022, 13:39

Міністр внутрішніх справ Румунії Лучіан Боде опублікував відкритого листа до свого австрійського колеги Герхарда Карнера, в якому дорікає йому за вето Відня на вступ Румунії до Шенгенської зони через нібито міграційні ризики.

Про це повідомляє Digi24, пише "Європейська правда".

"Це непрозоре, несправедливе рішення без жодного реального обґрунтування, що створює величезну шкоду на рівні ЄС і небезпечний прецедент у нинішніх геополітичних обставинах. Адже це голосування зачіпає не лише заслуги Румунії та румунського народу, а й фундаментальні цінності та принципи, які є керівними для ЄС. Усі країни-члени стали свідком того, як Австрія свавільно прийняла рішення, яке порушує право Румунії стати повноправним членом Шенгенської зони. Ваші аргументи наприкінці цього процесу не мають нічого спільного з реальністю", - заявив Боде.  

Він нагадав, що на початку року Відень запевняв Бухарест у тому, що не має нічого проти прийняття Румунії до Шенгену, а потім різко змінив позицію, хоча обставини не змінилися.

"Ви вчинили з румунами і Румунією нечесно, дискримінуюче та алогічно. Мені прикро це казати, але така поведінка не годиться для будь-якого політика у ЄС. Ви знаєте, як і я знаю, що згадана вами міграційна проблема - не провина Румунії. І інші країни-члени розуміють це, міністре", - пише Боде.

Він додав, що Румунія не полишає надію приєднатися до Шенгенської зони і робитиме для цього усе належне. 

Раніше міністр заявив у парламенті Румунії, що австрійський колега казав йому, що "є і лишатиметься другом Румунії", та що позиція Відня пояснюється лише тим, що "якщо система не працює, її не варто розширювати". 

Нагадаємо, глави МВС країн ЄС не змогли затвердити приєднання Болгарії та Румунії до Шенгенської зони, але погодилися на приєднання Хорватії. Проти вступу Румунії та Болгарії до Шенгенської зони проголосували Австрія і Нідерланди. При цьому Нідерланди уточнили, що не виступають проти Румунії, а лише проти Болгарії, але оскільки ухвалювалися два окремі рішення, одне щодо Хорватії, друге – щодо Болгарії і Румунії, то їхній голос також був проти.

У відповідь Румунія викликала для консультацій свого посла в Австрії, тимчасово понизивши рівень дипвідносин з цією країною.

Президент Австрії Александр ван дер Беллен висловив невдоволення рішенням власного уряду ветувати вступ Румунії і Болгарії до Шенгенської зони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: