Іспанія ексгумувала 53 тіла з могил часів диктатури Франко

Понеділок, 12 грудня 2022, 14:19

Судові археологи ексгумували 53 тіла у баскському місті Ордуна у процес намагань країни залікувати рани, завдані в епоху диктатури Франко.

Про це повідомило агентство Reuters, пише "Європейська правда".

Слідчі спробують ідентифікувати останки з могил, викопаних 1941 року, та повернути їх родичам, щоб їх могли офіційно поховати, повідомив агентству іспанський патологоанатом Франсіско Етксеберріа.

Іспанія анулювала 33 титули, роздані диктатором Франко членам сім'ї та соратникам

Під час громадянської війни в Іспанії 1936-1939 років було вбито понад 500 тисяч людей. За оцінками істориків, понад 100 тисяч людей вважаються зниклими безвісти, багато хто з них лежить у безіменних братських могилах.

Лівий коаліційний уряд схвалив законопроєкт про фінансування ексгумації безіменних могил у 2020 році в рамках ширших зусиль щодо з'ясування правди про злочини диктатури та заліковування ран, які ще не загоїлися через чотири десятиліття після смерті Франко.

Історичні вказівки на могилах і показання свідків дозволяють припустити, що людські останки належать ув'язненим, які померли в період з лютого по червень 1941 року в Центральній в'язниці Ордуни, йдеться в заяві регіонального уряду Країни Басків.

Іспанія визнає незаконним режим диктатора Франко та судові рішення його часів

За їхніми оцінками, щонайменше 225 людей померли в цьому місці, яке спочатку було концентраційним табором під час громадянської війни у 1937-1939 роках, а потім в'язницею у 1939-1941 роках.

Етксеберрія пояснив, що це були ув'язнені, які утримувалися у в'язниці у жахливих умовах за режиму Франко.

Група експертів-криміналістів збере останки, поховані на місцевому кладовищі поряд зі старою в'язницею, і відправить їх до лабораторії для ДНК-аналізу.

Родичі отримають останки після того, як їх ідентифікують.

Нагадаємо, у липні Іспанія визнала незаконним режим диктатора Франко та судові рішення його часів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: