Іспанія визнає незаконним режим диктатора Франко та судові рішення його часів

П'ятниця, 15 липня 2022, 17:58

Нижня палата парламенту Іспанії схвалила законопроєкт, який оголосив незаконним режим колишнього диктатора генерала Франсіско Франко та поклав на центральний уряд відповідальність за виявлення тіл десятків тисяч людей, зниклих безвісти під час громадянської війни в Іспанії та за часів диктатури.

Про це повідомило агентство АР, пише "Європейська правда".

Оголошуючи поза законом майже 40-річний режим Франко, новий закон скасовує законність судів часів диктатури та їхніх рішень.

Іспанський уряд заборонить прославлення диктатора Франко

Він також забороняє Фонд Франсіско Франко - приватну установу, яка займається збереженням спадщини диктатора, та будь-яке прославлення колишнього правителя.

Уряд Іспанії повинен скласти карти місць, де можуть бути виявлені тіла приблизно 100 000 зниклих безвісти. Він також має створити базу ДНК, щоб допомогти у процесах ідентифікації. Зниклими безвісти є ті, хто виступав проти чи вважався противником Франко і згодом був убитий та похований у безіменних могилах.

Новий законопроєкт створює Державну прокуратуру з прав людини та демократичної пам'яті, яка гарантує право розслідувати порушення прав людини під час війни та за часів диктатури.

Законопроєкт визнає жертвами переслідувань рідні мови та культури баскського, каталонського та галісійського регіонів.

В Іспанії ексгумували останки диктатора Франко

Законопроєкт зіткнувся з величезними перешкодами у парламенті, і лівому коаліційному уряду знадобилася підтримка невеликих регіональних партій, щоби провести його.

Законопроєкт стане законом, коли його затвердить Сенат наступного тижня.

Нагадаємо, в лютому 2021 року була демонтована остання статуя диктатора Франсиско Франко на іспанській території. 

У жовтні 2019 року в Іспанії ексгумували останки диктатора Франко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: