Як Катар підкупив євродепутатів і які наслідки матиме ця справа у ЄС

Аналітика коротко
Понеділок, 12 грудня 2022, 19:15

Європейський Союз сколихнув грандіозний корупційний скандал, який уже називають чи не найгучнішим в історії. Низку європейських політиків та функціонерів включно з віцепрезиденткою Європейського парламенту Євою Кайлі, звинувачують у "приналежності до злочинної організації, відмиванні грошей і корупції".

Наслідки скандалу вдарять і по Катару, який, за даними слідства, хотів вплинути на Європарламент за допомогою корупційних грошей.

Європарламент вже призупинив голосування щодо надання громадянам Катару безвізового режиму з ЄС. 

Та головні наслідки можуть бути для системи ухвалення рішень, зважаючи на те, що це – не перший корупційний скандал у стінах Європейського парламенту, йдеться у статті журналістки "Європейської правди" Дар’ї Мещерякової Сумки з грошима за "добре слово" про Катар: історія топ-хабарництва у Європарламенті.

Як вважає слідство, першим, кого катарці "взяли під крило", шукаючи виходи на Європарламент, став П'єр-Антоніо Панцері.

Колишній євродепутат після завершення політичної кар’єри у ЄП не повернувся до Італії, а лишився у Брюсселі, де заснував правозахисну громадську організацію з гучною назвою "Побороти безкарність" (Fight impunity). Щоправда, якщо вірити слідству, правозахист у його виконанні був специфічним.

Катарці нібито запропонували Панцері відпочинок вартістю 100 тис. євро. Той нібито погодився і відплачував тим, що впливав на членів Європейського парламенту на користь Катару та Марокко. А вже через нього вийшли на інших учасників схеми, які були не проти допомогти цій арабській державі за "скромні" гонорари та в порушення правил.

У п’ятницю мережу викрили: поліція Бельгії провела обшуки за 16 адресами у Брюсселі та його околицях. 

До слова, "боротьба з безкарністю" стосовно фігурантів справи була проведена бездоганно.

Кайлі, у якої знайшли мішки з грошима, не могла скористатися своєю депутатською недоторканністю, оскільки була спіймана "на гарячому".

А вже увечері Кайлі виключили з її власної політичної партії ПАСОК у Греції та призупинили її членство у політичній групі в Європейському парламенті. 

Італійський євродепутат Діно Джарруссо сказав, що до нього та багатьох інших законодавців у Брюсселі також неодноразово зверталися офіційні особи Катару з 2019 року, для яких було важливо покращити репутацію країни, особливо напередодні чемпіонату світу. 

Тож кількість фігурантів справи найближчим часом ще може зрости.

Треба наголосити, що це – не перший корупційний скандал у Європарламенті, і тим більше – не перше публічне звинувачення.

Але найвідомішою стала історія 2011 року, коли журналісти газети Sunday Times під виглядом лобістів пропонували кільком євродепутатам великі суми грошей, якщо ті зможуть вплинути на законодавство в Європарламенті від їхнього імені. 

Першим, хто погодився на пропозицію, став словенський євродепутат і колишній глава МЗС Зоран Талер (цікаво, що він, так само, як Кайлі та Панцері, був представником фракції соціал-демократів). 

На пропозицію Sunday Times погодилися депутати з різних партій. 

Тодішній скандал, що отримав назву "Гроші за закони", був дуже гучним – але чи викорінив він проблеми в Європарламенті?

На це запитання можна було напевно відповісти "ні" навіть до початку "Катаргейту".

Беручи до уваги, що Єву Кайлі схопили на місці злочину, а всі фігуранти дійсно публічно висловлювалися на підтримку Катару, можна бути впевненими, що ця справа не залишиться формальністю. На "катарську четвірку" (а може, й більше ніж четвірку!) напевно чекатимуть суворі вироки. 

А Європарламент, імовірно, нарешті проведе реформу, щоби запобігти повторенню подібного.

Докладніше – у матеріалі Сумки з грошима за "добре слово" про Катар: історія топ-хабарництва у Європарламенті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.