"КНДР проникла у НАТО": Греція розкритикувала Туреччину за погрози Ердогана

Понеділок, 12 грудня 2022, 20:23

Міністр закордонних справ Греції розкритикував Туреччину після того, як турецький президент Реджеп Таїп Ердоган на вихідних пригрозив ударити по Афінах балістичними ракетами.

Грецького міністра цитує агентство АР, пише "Європейська правда".

"Це неприйнятно і заслуговує на загальне засудження, коли погрози ракетного нападу на Грецію надходять від країни-союзника, члена НАТО", - заявив у понеділок міністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас, прибувши до Брюсселя на засідання Ради ЄС із закордонних справ.

Ердоган попередив Грецію, що турецькі ракети можуть досягти Афін

"Північнокорейські настрої не можуть і не повинні проникати до Північноатлантичного альянсу", - сказав він.

Виступаючи у суботу на зустрічі з молоддю у північному турецькому місті Самсун, Ердоган сказав, що Туреччина почала створювати власні балістичні ракети малої дальності під назвою "Тайфун", які, за його словами, "лякають греків".

"(Греки) кажуть: "Вона може вдарити по Афінах". Звичайно, вдарить. Якщо ви не зберігатимете спокій, якщо ви спробуєте купити речі у Сполучених Штатах та інших місцях (для озброєння) островів, то така країна, як Туреччина... повинна щось зробити", - сказав Ердоган, чиї коментарі пролунали в ефірі у неділю ввечері. 

Стосунки між Грецією і Туреччиною, сусідами та союзниками по НАТО давно натягнуті, обидві сторони розходяться з низки питань, включаючи територіальні претензії в Егейському морі та права на розвідку енергоресурсів у східному Середземномор'ї. За останні півстоліття вони тричі опинялися на межі війни.

В останні місяці Туреччина посилила риторику: турецькі урядовці заявили, що порушення Афінами міжнародних договорів ставлять під сумнів суверенітет деяких грецьких островів. Ердоган також погрожував висадити турецькі війська у Греції.

Минулого тижня міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу попередив Грецію про необхідність припинити мілітаризацію островів Егейського моря, інакше Анкара "зробить необхідні кроки на місцях".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.