Китай відкликав із Британії дипломатів, яких вважають причетними до побиття дисидентів

Середа, 14 грудня 2022, 16:57

П’ятеро співробітників консульства Китаю в Манчестері, зокрема генеральний консул Чжен Сіян повертаються на батьківщину після того, як британська сторона попросила відкликати їхній дипломатичний імунітет для розслідування побиття гонконгських активістів два місяці тому.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на BBC.

Минулого тижня поліція Манчестера, яка розслідує інцидент, звернулася до британського уряду з проханням організувати допит шістьох китайських дипломатів.

Уряд Британії дав Китаю час до середи відкликати дипломатичний імунітет у згаданих представників. Натомість Пекін вирішив відкликати дипломатів, що, таким чином, унеможливить їхній допит.

У заяві до Палати громад міністр закордонних справ Британії Джеймс Клеверлі заявив, що реакція КНР демонструє серйозність реакції Лондона на інцидент.

Лондонський район відмовив Китаю у будівництві нового посольства з міркувань безпеки

"Я розчарований тим, що ці люди не будуть допитані і не постануть перед судом. Тим не менш, правильно, що відповідальні за ганебні сцени в Манчестері більше не є – або незабаром перестануть бути – консульським персоналом, акредитованим у Великій Британії", – зазначив він.

Нагадаємо, в середині жовтня кількадесят активістів з Гонконгу зібралися біля будівлі консульства Китаю з плакатами, які критикували політику Комуністичної партії КНР на тлі з’їзду Комуністичної партії.

Через деякий час із консульства вийшли щонайменше вісім чоловіків, частина з яких була в шоломах і захисних жилетах. Одного з протестувальників затягли всередину консульства й побили. Сутичці запобіг британський поліцейський, який зайшов у консульство і забрав активіста.

Лідер КНР Сі Цзіньпін виступив за силове придушення продемократичних протестів у Гонконгу у 2019-2020 роках та ініціював закон, що фактично заборонив гонконгцям виступати проти Китаю та суттєво обмежив свободу слова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: