Зеленський - лідерам ЄС: прайскепи мають позбавити Росію здатності фінансувати війну

Четвер, 15 грудня 2022, 14:40

Президент Володимир Зеленський у своєму зверненні до саміту ЄС закликав ввести такі обмеження цін на російські нафту та газ, які б позбавили РФ здатності фінансувати війну проти України.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Вкрай корисною є ідея прайскепів на російський енергетичний експорт. Що сильнішим буде такий інструмент, що нижчими прайскепи, то більше стійкості буде у глобального енергоринку. Ми вас закликаємо погодити дієві прайси і на нафту, і на нафтопродукти, і на газ з Росії", - сказав глава держави.

Рада ЄС затвердила рішення про обмеження ціни російської нафти

"Ці прайскепи мають бути такими, щоб держава-терорист точно була позбавлена здатності фінансувати війну за рахунок глобального ринку. А фінальною метою всієї енергостратегії Європи має бути повна незалежність нашого континенту від брудних російських енергоресурсів", - додав президент України.

Зеленський запевнив, що з цієї перспективи Україна зможе стати новим надійним великим постачальником зелених енергоресурсів для всієї Європи. 

Як відомо, в ЄС тривають обговорення запровадження цінової стелі на газ з РФ, однак досі домовленості немає.

Водночас країни G7 та ЄС погодилися встановити "стелю цін" на нафту, яка експортується з РФ морем, на рівні $60 за барель.

Україна вважає, що обмеженням ціни на російську нафту доцільно встановити на рівні $30-40 за барель, заявляв раніше президент Зеленський.

Читайте також: Цінова стеля для РФ: як нові обмеження ЄС вплинуть на політику Кремля

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: