Спеціальний суд щодо воєнних злочинів у Косові виніс перший вирок

П'ятниця, 16 грудня 2022, 14:44

Колишнього командира Армії визволення Косова визнали винним у свавільному затриманні та тортурах ув'язнених, яких вважали прихильниками Сербії, а також у вбивстві одного з них під час війни за незалежність Косова наприкінці 1990-х років.

Про це пише Associated Press, повідомляє "Європейська правда".

Це був перший вирок за воєнні злочини, ухвалений спеціальним судом, який був створений у Нідерландах для розслідування злочинів, скоєних під час конфлікту.

Командира Саліха Мустафу засудили до 26 років тюремного ув'язнення за злочини, скоєні у квітні 1999 року на базі в Зллаші, Косово. Його виправдали за одним обвинуваченням у жорстокому поводженні із затриманими. Він не визнав себе винним за всіма звинуваченнями.

У нього є 30 днів, щоб подати повідомлення про те, що він планує подати апеляцію.

Мустафу заарештували 2020 року в Косові й відправили до Нідерландів, щоб постати перед судом у Спеціальній палаті Косова, створеної за підтримки Європейського союзу - філії правової системи країни, створеній спеціально для розгляду обвинувачень у воєнних злочинах, скоєних етнічними албанськими повстанцями, об'єднаними в Армію визволення Косова.

Раніше суд взяв під варту колишнього президента Косова Хашима Тачі, і він очікує на суд разом з іншими підозрюваними за обвинуваченням у вбивстві, тортурах і переслідуванні. Він заперечує всі звинувачення.

Тачі був лідером партизанів під час війни за незалежність Косова, а після конфлікту, який забрав життя більше ніж 10 000 осіб, став політичним діячем. Очікується, що суд над ним і ще трьома обвинуваченими розпочнеться в березні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: