Росія обурена рішенням Франції підтримати трибунал щодо воєнних злочинів в Україні

П'ятниця, 2 грудня 2022, 17:39

Росія заявила, що обурена рішенням Франції підтримати плани створення трибуналу розслідування воєнних злочинів, скоєних в Україні.

Про це йдеться у заяві МЗС РФ, пише "Європейська правда".

"Вимагаємо, щоб французькі дипломати, які так уважно ставляться до проблематики захисту прав людини, не ділили людей на "правильних" і "неправильних", "своїх" і "не своїх", - йдеться у заяві.

У російському відомстві традиційно повторили пропагандистські тези про "злочини націоналістів" і пригадали Парижу "воєнні злочини, скоєні французами в період колоніалізму".

"В Алжирі - в період війни за незалежність, в Індокитаї, а з прикладів новітньої історії - в Лівії, так і залишилися безкарними й позбавили Францію морального права на виступи з такими заявами", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, Національна асамблея Франції – нижня палата парламенту – ухвалила резолюцію на підтримку України і виступила за створення спецтрибуналу для президента РФ і його найближчого оточення за злочин агресії проти України і не тільки.

Резолюція закликає Євросоюз та його держави-члени продовжувати повністю підтримувати Міжнародний кримінальний суд у його роботі з розслідування будь-яких можливих воєнних злочинів або злочинів проти людяності, скоєних на території України з самого початку агресії. 

Нагадаємо, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС пропонує створити спеціалізований суд за підтримки ООН для розслідування та судового переслідування злочину агресії Росії.

Як повідомив раніше посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Антон Кориневич, у Європейській службі зовнішніх дій готують позицію щодо можливих опцій створення спеціального трибуналу для притягнення до відповідальності керівництва Росії за злочин агресії проти України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.