Польща обурилася продажем у Німеччині картини, яку могли вкрасти з Варшави 40 років тому

фото
П'ятниця, 2 грудня 2022, 22:00

Влада Польщі засудила рішення німецького аукціонного дому Grisebach про продаж картини художника Василя Кандинського, яка, як стверджує польська сторона, була викрадена з музею у Варшаві у 1984 році.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на BBC.

У Варшаві заявляють, що на зворотному боці картини Кандинського – абстрактної акварелі без назви, створеної у 1924 році – стоїть штамп музею, звідки вона походить.

Польський консул у Берліні Марцін Кроль був присутній на аукціоні в Берліні, але не зміг запобігти продажу картини за 310 тисяч євро. За його словами, полотно було внесене до бази даних викрадених творів мистецтва Інтерполу.

 

"Німецький аукціонний дім діяв як загорожа для краденого. Він продав картину Кандинського, незважаючи на те, що знав, що вона була вкрадена з польського музею", – заявив віцепрем'єр-міністр і міністр культури Польщі Пьотр Глінський.

Його міністерство заявило, що вживатиме правових заходів для повернення картини Кандинського, й назвало аукціон "вкрай неетичним і таким, що суперечить стандартам, які повинні застосовуватися на міжнародному ринку мистецтва".

У заяві Grisebach зазначається, що дім ретельно перевірив право власності на акварель Кандинського і дійшов "чіткого висновку, що немає жодних юридичних заперечень проти проведення аукціону". Однак аукціонний дім вирішив звернутися до суду і на час перевірки призупинив подальшу процедуру продажу картини.

Вимога на трильйони: куди заведе спроба Польщі стягнути репарації з Німеччини

Заступник польського міністра закордонних справ Аркадіуш Мулярчик заявив BBC, що продаж картини на аукціоні є свідченням загального небажання Німеччини повертати Польщі вкрадене в нацистську добу майно.

Польща досі намагається повернути тисячі творів мистецтва, викрадених нацистами під час Другої світової війни. Раніше вона висунула аналогічні претензії Росії, вимагаючи повернути сім картин, які нині зберігаються в Пушкінському музеї в Москві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.