У Чехії зібрали 6,5 млн крон на "швидкі" для ЗСУ, мільйон пожертвувала медсестра

Четвер, 22 грудня 2022, 15:17

Чеська ініціатива "Подарунок для Путіна", відома своєю акцією зі збору коштів "Танк Томаш", зібрала кошти на автомобіль Hummer H1, який слугуватиме військовою швидкою допомогою на передовій в Україні.

Про це пише iDNES, повідомляє "Європейська правда".

Було зібрано 6,5 мільйонів чеських крон (майже $250 тис.). Цілий мільйон крон ($38 тисяч) з цих коштів надіслала одна медсестра. "У нас дійсно впало підборіддя від цієї пожертви", - прокоментували в ініціативі.

Проєкт "Подарунок для Путіна" співпрацює з Team4Ukraine1. "Ми працюємо з медичним підрозділом, де є лікарі, які на передовій рятують життя. У хлопців є власні машини швидкої допомоги, на яких вони вивозять поранених солдатів з передової до прифронтових госпіталів", - розповів Мартін Ондрачек, співавтор ініціативи.

Врешті-решт, було зібрано не на одну машину швидкої допомоги. Ініціатива була приємно здивована пожертвою у розмірі одного мільйона крон, надісланою жінкою з сектору охорони здоров'я.

"Я говорив з хлопцями з Team4Ukraine1, які сказали, що це була одна з найбільш зворушливих розмов. Я знаю, що пані працює в сфері охорони здоров'я", - сказав Ондрачек. Більше інформації про щедрого дарувальника він не має.

Team4Ukraine1 повідомила у Twitter, що донором є Яна Рейлова. "Вчора (у середу - ред.) вона подзвонила, коли частина команди щойно перетнула кордон з України назад до ЄС. Це було зворушливо, спрацювала приємна синергія вчорашнього ефіру, попередніх виступів у ЗМІ різних членів команди та нашого твіттера", - розповіли лікарі, які також підкреслили, що жінка не багата, а просто хоче допомогти.

Наразі група лікарів планує закупити саме Hummer H1, які хочуть переобладнати у карети швидкої допомоги та обладнати приладами нічного бачення. Машини швидкої допомоги на передовій не мають права мати фари, тому покладаються на нічне бачення.

Раніше в рамках цієї ініціативи було зібрано кошти на модернізований танк Т-72 Avenger вартістю близько 30 млн чеських крон. Близько 11 тисяч чехів тоді надіслали кошти і зібрали необхідну суму приблизно за місяць. Зараз також триває збір на зенітно-ракетний комплекс Victor, який здатен захистити стратегічні та цивільні об'єкти від ударів безпілотників та повітряних бомбардувань.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: