Суд ЄС: громадяни не можуть судитися з державами через зіпсоване забрудненим повітрям здоров'я

Четвер, 22 грудня 2022, 16:17

Люди, які зазнали шкоди здоров'ю, пов'язаної із забрудненням повітря, не можуть подавати на свою країну до суду і вимагати відшкодування збитків.

Таке рішення виніс Суд ЄС, пише "Європейська правда".

"Європейські директиви, що встановлюють норми якості атмосферного повітря, як такі не мають на меті надання прав окремим особам, порушення яких могло б відкрити право на компенсацію", - йдеться в рішенні суду.

Але фізичні особи можуть подати в суд на свою державу за недотримання європейських правил щодо забруднення повітря і вимагати, щоб вона "вжила необхідних заходів", зазначив суд.

Рішення було прийнято після того, як французький адміністративний апеляційний суд Версаля запросив думку Суду ЄС перед винесенням рішення у пов'язаній справі, в якій житель Парижа вимагав від французької держави компенсації в розмірі 21 млн євро.

Француз стверджував, що його здоров'я погіршилося через погіршення якості повітря в районі Парижа, що, на його думку, є наслідком порушення французькою державою правил ЄС щодо якості повітря.

Рішення Суду ЄС суперечить думці одного з його генеральних адвокатів Джуліан Кокотт, яка у травні писала, що держави-члени можуть бути притягнуті до відповідальності за шкоду, заподіяну здоров'ю, пов'язану із забрудненням повітря.

Право громадян вимагати від своїх урядів компенсації за шкоду, заподіяну здоров'ю внаслідок забруднення повітря, наразі обговорюється на рівні ЄС в рамках більш широкого перегляду правил ЄС щодо якості повітря та промислових викидів.

Нагадаємо, Європейська комісія запропонувала посилити стандарти якості повітря, передбачаючи обов’язок для країн-членів ЄС вжити заходів для скорочення впливу забруднювачів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: