Косово просить НАТО допомогти вивезти затриманого серба, бо дороги заблоковані барикадами

Субота, 24 грудня 2022, 11:23

Косово звернулось до військ НАТО KFOR із проханням перевезти повітряним шляхом колишнього поліцейського сербського походження Деяна Пантіча, оскільки через встановлені косовськими сербами барикади косовські поліцейські не можуть цього зробити.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Прем'єр Косова: Росія нагнітає напруженість у Сербії через проблеми у війні в Україні

Деян Пантіч був заарештований 10 грудня за звинуваченням у нападі на поліцейських під час попередньої акції протесту. Це призвело до нового спалаху протестних настроїв серед косовських сербів, які вимагають від Косова вивести поліцейських із північних муніципалітетів.

На останній акції протесту у четвер косовські знову заявили, що не приберуть барикади, якщо Пантіча не буде звільнено.

"Він (Пантіч) має перебувати в слідчому ізоляторі, а не в поліцейській дільниці, і тому ми попросили наших міжнародних партнерів перевести його до відповідної установи", – заявив на пресконференції в Північній Митровиці міністр внутрішніх справ Косова Джелаль Свечля.

Місія НАТО досі не ухвалила рішення щодо запиту Сербії направити її сили безпеки в Косово

У KFOR на запит Reuters повідомили, що за останні дні допомогли вивезти наземним шляхом дев’ятьох косовських поліцейських, які захворіли.

"Кожен запит, який був відхилений, був пов'язаний з тим, що, як і в поточній ситуації, не було необхідних умов безпеки", – додали там, не уточнюючи, про які саме відхилені запити йдеться.

Миротворчі сили НАТО в Косові – єдині, хто має гелікоптери й можуть ухвалювати рішення про використання повітряного простору частково визнаної країни. Саме ж Косово не має гелікоптерів і потребує дозволу НАТО на їх оренду.

Останнє загострення в Косові почалось після того, як просербська партія оголосила бойкот органам влади в чотирьох північних муніципалітетах. Після цього в муніципалітети зайшли косовські поліцейські, й там були призначені повторні вибори.

Більше про події в Косові читайте тут: Сербія йде ва-банк: чому ультиматум Заходу може мати несподівані наслідки для союзника РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: