У Молдові різко відповіли Росії, яка пригрозила Кишиневу "катастрофою" через співпрацю з НАТО

Субота, 24 грудня 2022, 19:50

Міністерство закордонних справ Молдови відкинуло погрози заступника міністра закордонних справ РФ Міхаїла Галузіна про те, що активізація співпраці Кишинева й НАТО "наближає країну до катастрофи".

Про це йдеться в коментарі речника молдовського МЗС Даніеля Воде, повідомляє "Європейська правда".

Глава спецслужби Молдови: існує "дуже високий" ризик вторгнення Росії у 2023 році

Він наголосив, що Молдова – миролюбна й нейтральна держава, та нейтралітет "не означає самоізоляцію, демілітаризацію чи байдужість до того, що відбувається у світі".

"Ми зацікавлені у зміцненні нашої стійкості, зокрема й через НАТО – найсильніший військово-політичний альянс у світі", – зазначив представник МЗС Молдови, додавши, що ця співпраця є прозорою і ґрунтується на загальновідомих рамкових основах.

"На міжнародній арені ми живемо у складному регіоні, який постраждав від брутальної агресії Росії проти України, що має драматичні наслідки для нашої держави. Нам потрібна вся солідарність наших друзів для подолання численних гібридних викликів, з якими ми стикаємося.  Ми – вільна країна і нам вирішувати, як розвивати нашу країну", – підсумував Воде.

"Не їхня справа": Кишинів відреагував на невдоволення РФ тим, що Молдова зберігає газ в Україні

Напередодні в інтерв’ю пропагандистській агенції "РИА Новости" Галузін заявив, що "активізація співпраці Кишинева з країнами НАТО у військовій і військово-технічній сферах є фактором, який більшою мірою підриває безпеку самої Молдови".

"Як показує досвід, нерозважливе накачування тієї чи іншої країни західними озброєннями або розміщення на її території натовських контингентів аж ніяк не додає їй безпеки і суверенітету, а, навпаки, наближає до катастрофи. Сумний досвід України з молдавської землі, гадаю, видно досить чітко", – заявив заступник Лаврова.

Російські посадовці не вперше по-хамськи висловлюються щодо чинної влади Молдови та її проєвропейського курсу  Минулого тижня, приміром, МЗС РФ звинуватило офіційний Кишинів в утисках російської нацменшини після рішення про відкликання ліценцій на мовлення у шести телеканалів, що поширювали пропаганду про війну в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.