США і ЄС закликають Косово й Сербію до деескалації

Середа, 28 грудня 2022, 17:44

Європейський Союз і Сполучені Штати в середу висловили занепокоєння напруженою ситуацією на півночі частково визнаного Косова й закликали всіх причетних сприяти якнайшвидшій деескалації та утримуватись від провокацій.

Про це йдеться в спільній заяві речників головного дипломата ЄС Жозепа Борреля та державного департаменту США, яку цитує "Європейська правда".

Приштина заявила, що Сербія під впливом РФ хоче дестабілізувати Косово

"Ми працюємо з президентом Сербії Александаром Вучичем та прем'єр-міністром Косова Альбіном Курті над пошуком політичного рішення з метою розрядки напруженості та узгодження подальших дій в інтересах стабільності, безпеки та добробуту всіх місцевих громад", – йдеться в заяві.

США своєю чергою наголосили на подальшій підтримці зусиль Євросоюзу в регіоні через Місію з питань верховенства права в Косово (EULEX), яка продовжуватиме стежити за всіма розслідуваннями та подальшими судовими процесами з метою сприяння дотриманню прав людини.

Ми також очікуємо, що Косово і Сербія повернуться до створення умов, сприятливих для примирення, регіональної стабільності та співпраці на благо своїх громадян. Усі зобов'язання в межах їхнього діалогу мають бути повністю виконані без зволікань", – підсумовують представники ЄС і США.

У Косово звільнили з-під варти серба-поліцейського, затримання якого спричинило протести

Нагадаємо, останнє загострення в Косові почалось після того, як просербська партія оголосила бойкот органам влади в чотирьох північних муніципалітетах. Після цього в муніципалітети зайшли косовські поліцейські, й там були призначені повторні вибори на грудень 2022 року.

Зрештою, після тиску США та Європейського Союзу, а також загострення на півночі Косова Приштина погодилась відтермінувати дострокові вибори до весни. На цьому тлі косовські серби почали зводити барикади на півночі частково визнаної країни.

В останні дні серби на півночі Косова зводять барикади, зокрема й у центрі Митровиці.

Більше про останні події в Косові читайте тут: Сербія йде ва-банк: чому ультиматум Заходу може мати несподівані наслідки для союзника РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.