Молдова й Румунія обмінюватимуться примірниками виданих у себе книг

Середа, 28 грудня 2022, 20:40

Уряд Молдови в середу затвердив зміни до закону про видавничу справу, згідно з якими по одному примірнику всіх книг, що вийшли друком у Молдові, надсилатимуться до Національної бібліотеки Румунії, і навпаки.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на NewsMaker.

Зміни до закону, як зазначається, зумовлені необхідністю вдосконалення та коригування нормативно-правової бази Молдови у сфері видавничої діяльності, зокрема введенням таких нових понять, як "електронна книга" або "аудіокнига".

Зміни передбачають, що Румунія та Молдова обмінюватимуться примірниками всіх книг, виданих у двох країнах. Цей пункт набуде чинності після того, як румунська влада у відповідних актах передбачить передання Національній бібліотеці Молдови примірника всіх книг, виданих у Румунії.

Крім того, в новому законі передбачені умови фінансування культурологічних журналів, а також механізм підтримки перекладу та видання книг за кордоном. Вони будуть визначені окремим документом, який буде затверджено урядом Молдови.

У зв'язку з цим у бюджеті міністерства культури Молдови будуть передбачені кошти на періодичні видання (культурологічні журнали) та літературні переклади.

Як повідомлялося, починаючи з 2023 року, повнолітні жителі Молдови, які мають обмежені знання румунської мови, вперше зможуть безкоштовно вивчити її на курсах.

Програма вивчення румунської мови для людей, які не є її носіями, була започаткована у 2013 році за ініціативи міністерства освіти країни. Досі програма потерпала від нестачі фінансування й передбачала курси румунської мови лише для дітей.

Читайте також: Найважливіше про Молдову. Чому сусідня держава часом діє не так, як ми чекаємо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: