У Молдові дорослі з 2023 року зможуть безкоштовно вивчити румунську

Понеділок, 26 грудня 2022, 17:18

Починаючи з 2023 року, повнолітні жителі Молдови, які мають обмежені знання румунської мови, вперше зможуть безкоштовно вивчити її на курсах – відповідну постанову молдовський уряд має ухвалити найближчим часом.

Про це, як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на NewsMaker, у понеділок оголосила президентка Молдови Мая Санду.

"Національна програма навчання румунської мови людей, які не є носіями мови, була розширена за рахунок включення курсів для дорослих, і на ці цілі в бюджеті на 2023 рік передбачено 10 мільйонів леїв", – зазначила вона.

Президентка Молдови уточнила, що уряд країни ще має розробити документи, в яких будуть уточнені деталі цієї програми.

У МЗС Молдови відповіли Москві на критику нового виборчого кодексу за "утиски російськомовних" 

Як нагадує NewsMaker, програма вивчення румунської мови для людей, які не є її носіями, була започаткована у 2013 році за ініціативи міністерства освіти країни. Досі програма потерпала від нестачі фінансування й передбачала курси румунської мови лише для дітей.

Нагадаємо, що у Молдові не існує окремої молдовської мови. Це – штучна назва, створена під час радянської окупації для того, щоби відділити східних молдован, які опинилися у кордонах СРСР, від західних.

У 1989 році, в останні роки існування Союзу, Кишинів повернув латиничну графіку та знову назвав мову румунською. Саме під цією назвою вона записана у декларації про незалежність Молдови. У школах діти вивчають саме румунську мову.

Читайте також: Найважливіше про Молдову. Чому сусідня держава часом діє не так, як ми чекаємо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: