Посол у Німеччині: ведеться робота, щоби Берлін підтримав створення трибуналу щодо злочину агресії

Понеділок, 5 грудня 2022, 14:50

Посол України в Німеччині Олексій Макеєв розповів, що українська сторону веде роботу для того, щоби Берлін підтримав ідею створення спецтрибуналу за злочин агресії проти України.

Про це, як пише "Європейська правда", він сказав в інтерв’ю Укрінформу.

"Я б не став зараз анонсувати якісь доленосні рішення, але ту тему, яку ви порушили, про підтримку Німеччиною створення трибуналу щодо злочину агресії, ми також просуваємо" - сказав Макеєв.

За його словами, минулого тижня в Берліні була група народних депутатів, представників МЗС з послом з особливих доручень Антоном Кориневичем, представники громадянського суспільства.

"Ведеться робота з тим, щоби Німеччина підтримала створення такого трибуналу. Політичні заяви важливі, але важливі й кроки на підтримку" - зазначив посол.

"Я впевнений, що Німеччина обов’язково підтримає створення такого трибуналу, тому що в останній заяві міністрів юстиції G7, які зустрічалися в Берліні також минулого тижня, чітко говорилося про необхідність притягнення Росії до відповідальності за злочини, які вона вчиняє в Україні. А Німеччина – це держава з прекрасним розумінням того, що таке верховенство права, що означає міжнародне право" - заявив Макеєв.

Як повідомлялося, головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, розглядаючи покарання РФ за злочин агресії проти України, вважає за доцільне фокусуватись для цього на вже існуючих інституціях, а не на створенні нових.

Як відомо, Київ опрацьовує кілька варіантів створення спеціального трибуналу для покарання РФ за злочин агресії, один із них – на основі угоди між Україною та ООН, яка може ухвалити відповідну резолюцію.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС пропонує створити спеціалізований суд за підтримки ООН для розслідування та судового переслідування злочину агресії Росії.

Україна не є учасницею Римського статуту – міжнародної угоди, на основі якої був заснований та діє Міжнародний кримінальний суд. Однак Україна дала Міжнародному кримінальному суду право розслідувати злочини на своїй території. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: